Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog krize u Iraku Dow Jones pao drugi, a S&P indeks treći dan zaredom

13. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks drugi dan zaredom pao više od 100 bodova jer su ulagače pokolebali kriza u Iraku i slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji.

Dow Jones skliznuo je 109 bodova, ili 0,65 posto, na 16.734 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,71 posto, na 1.930 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 4.297 bodova.

Pad Dow Jonesa drugi, a S&P 500 indeksa treći dan zaredom posljedica je zabrinutosti ulagača zbog krize u Iraku. Ofenziva islamističkih pobunjenika na sjeveru predstavlja veliku prijetnju Bagdadu i suverenosti zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je jučer da razmatra sve opcije kako bi se smirilo nasilje u Iraku i zaustavilo napredovanje džihadističkih boraca prema Bagdadu. No, poručio je i da se ne razmišlja o slanju kopnenih snaga u Irak.

Kriza u Iraku pokolebala je ulagače zbog rasta geopolitičkih napetosti, ali i zbog narušavanja proizvodnje nafte u toj zemlji, što je potaknulo skok cijena ‘crnog zlata‘ na najvišu razinu u devet mjeseci.

„Ulagače zabrinjava iračka kriza, u njihov su fokus ponovno ušle geopolitičke napetosti. Situacija je vrlo fluidna i događaji se odvijaju velikom brzinom“, kaže Timothy Ghriskey, direktor u fondu Solaris Asset Management.

Ulagače su pokolebali i slabi gospodarski podaci. Promet u trgovini na malo porastao je u SAD-u u svibnju 0,3 posto, upola manje nego što se očekivalo, dok je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivano porastao.

To, doduše, pokazuje da se američko gospodarstvo oporavlja od pada u prvom tromjesečju, no ne toliko brzo koliko su se ulagači nadali.

Na povećanu nesigurnost ukazuje rast VIX ‘indeks straha‘ Čikaške burze opcija za 8,3 posto, na 12,50 bodova. To znači da ulagači počinju više osiguravati svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Među rijetkim dobitnicima bio je jučer energetski sektor, s rastom od 0,3 posto, što se zahvaljuje jačanju cijena nafte. No, zbog toga su, s druge strane, oštro pale cijene dionica zrakoplovnih kompanija jer im rastu troškovi poslovanja.

Obujam trgovanja ponovno je bio ispodprosječan. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,5 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih mjesec dana iznosi 5,75 milijardi.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,06 posto, na 6.843 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 posto, na 9.938 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 4.554 boda.

01. svibanj 2024 02:08