Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog krize u Iraku u fokusu vojna industrija

16. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje zbog eskalacije nasilja u Iraku, što bi ulagače moglo usmjeriti prema defanzivnim sektorima.

Dow Jones prošloga je tjedna oslabio 0,9 posto, na 16.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,7 posto, na 1.936 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 4.310 bodova.

Prvi pad cijena dionica nakon tri tjedna neprestanog rasta posljedica je slabijih nego što se očekivalo pokazatelja iz američkog gospodarstva, kao i krize u Iraku.

Niz posljednjih podataka pokazuje, doduše, da se gospodarstvo SAD-a oporavlja od pada u prvom tromjesečju, no ne toliko brzo koliko su se ulagači nadali. Stoga se postavlja pitanje podržava li neuvjerljiv rast gospodarstva rekordno visoke razine cijena dionica.

Krajem prošloga tjedna u fokus ulagača ušla je i kriza u Iraku jer ofenziva islamističkih pobunjenika na sjeveru predstavlja veliku prijetnju Bagdadu i suverenosti zemlje.

U tri dana džihadisti Islamske države Irak i Levant (ISIL) zauzeli su drugi po veličini irački grad Mosul i njegovu pokrajinu Ninivu, dok snage sigurnosti pokazuju mali otpor.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da neće poslati postrojbe u Irak, ali da će razmotriti razne opcije pomoći tamošnjim vlastima.

Zbog napetosti u Iraku, velikom proizvođaču nafte, cijene ‘crnog zlata‘ dosegnule su prošloga tjedna najviše razine u devet mjeseci.

Zbog toga, pak, rastu cijene dionica u energetskom sektoru, a u fokusu ulagača ovoga bi tjedna mogli biti i ostali defanzivni sektori.

„Dok ulagači pokušavaju dokučiti koji će sektori imati prostora za rast ako se nastavi iračka kriza, logično je da bi profitirati mogli defanzivni sektori, posebice obrambeni, dok bi prema ostalim sektorima ulagači mogli biti suzdržani“, kaže Kate Warne, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

01. svibanj 2024 01:16