Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog najava El Nina skočila cijena Arabica kave

24. Studeni 2015.

Tržište roba proteklih je dana nastavilo s padom cijena, a to se ponajprije odnosi na sirovine koje su ovisne o rastu gospodarstva, kao što su energenti i industrijski metali.

Prevelika količina sirove nafte i dalje je naravno prepreka ozbiljnim promjenama u cijeni, no dok se tu ipak vide pomaci u povećanju potražnje, sektor industrijskim metala opterećen je kombinacijom prevelike ponude i smanjenje potražnje, komentira Ole Hansen, glavni rukovoditelj za sektor roba u Saxo Banci.

- Kina se sve više odmiče od gospodarstva zasnovanog na investicijama i izvozu prema potrošačkoj ekonomiji, pa su stoga očite i posljedice na bakar, čelik i željeznu rudaču, njihovo trgovanje i cijene.

Velika promjena u potrebama najvećeg gospodarstva kada je riječ o sirovinama pogurala je Baltic Dry indeks na najnižu razinu ikad, odnosno u 12 mjeseci manji je za 60 posto. Taj je indeks prema mnogima jedan od najvažnijih indikatora stanja svjetske ekonomije, a prati aktivnosti na 23 prijevozničke rute i različite brodove koji prevoze cijeli niz roba, od ugljena, željezne rudače i žitarica. Manji pomak na kraju prošlog tjedna dogodio se u trgovini cinkom, što je donekle stabiliziralo sektor u tjednim vrijednostima – pojašnjava Ole Hansen.

Usporedno, ne slabi ni rizik povezan s vremenskim uvjetima radi El Nina i američka agencija za vremensku prognozu NOAA izvijestila je da je ključni indikator za određivanje snage El Nina dosegao svoj rekord, komentirajući da će taj vremenski fenomen koji izaziva ekstremne suše, oluje i poplave vjerojatno biti najsnažniji do sada. U tom slučaju, imat će pozitivan utjecaj na cijene roba kao što su kava, šećer, palmino ulje i pamuk, povezuje Hansen vremenske najave s tržištem roba.

- Takozvani sektor ‘soft commodities‘ jedini je koji privlači ulagače, pa dok se cijena šećera smiruje nakon snažnog prošlomjesečnog oporavka, skočila je cijena Arabica kave. Za oporavak su zaslužni događaji u Brazilu gdje je suša umanjila proizvodnju lokalne Robusta kave i povećala zabrinutost o rezultatima za 2016. godinu. Istovremeno, jake padaline i oluje u zonama proizvodnje kave u Brazilu oštećuju nove nasade i izdanke, što je uz dodatak snažnog brazilskog reala, doprinijelo oporavku za Arabica kavu – kaže Hansen.

Kada je riječ o plemenitim metalima, zlato je doseglo novi petogodišnji najniži iznos dok se srebro poigravalo na oko 14 dolara, pojašnjava glavni strateg za tržište roba iz Saxo Banke. No, nakon gotovo četiri tjedna neprekidnog prodavanja, oba su metala dosegla stanje pre-rasprodaje, a uz činjenicu da je mogućnost rasta kamatnih stopa u prosincu u SAD-u već ukalkulirana u cijenu, tržište za te plemenite metale stabiliziralo je cijenu. Zanimljivo je kako je srebro postavilo do sada nezabilježeni rekord uzastopnog pada tijekom 15 dana, barem kada se uzmu podaci od 1991. godine, a u tom se razdoblju slično dogodilo samo 2008. kada je cijena srebra padala 10 dana zaredom. S obzirom da je zlato ovisno ponajprije o dolaru, ulagači s pozornošću prate vijesti i u iščekivanju su moguće odluke Feda u prosincu, kao i nastavak kvantitativnog popuštanja u Europi.

Sirova nafta i dalje je s niskim cijenama, a OPEC-ova košarica pala je ispod 40 dolara za barel, prvi put nakon 2009. i cijenom se približava razinama iz 2008. s početka financijske krize. Sastanak OPEC-a početkom prosinca u Beču bit će sigurno važan za Saudijsku Arabiju koja je predvodnica strategije da se treba uzeti što veći tržišni udio, umjesto važnosti cijene. Nedostatak najava o rezanju proizvodnje, naročito iz zemalja koje nisu članice OPEC udruženja, stvara nervozu uoči prvog kvartala 2016. godine. No, dok su kratkoročne prognoze pune izazova, i dalje smatramo da su trenutne cijene dovoljno niske da na koncu ipak utječu na smanjenje proizvodnje među nečlanicama OPEC-a, naročito među američkim proizvođačima iz škriljevca, i tek će tada OPEC moći najaviti smanjenje svoje proizvodnje. To će stabilizirati cijenu sirove nafte i možda je ipak na koncu povući prema gore u drugoj polovici 2016. godine, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

20. travanj 2024 02:03