Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog rasta indeksa vozarina u fokusu dionice brodara

09. Prosinac 2013.

Indeksi Zagrebačke burze danas su u blagom minusu, uz nešto veći promet nego proteklih dana, pri čemu su u fokusu investitora dionice brodarskih kompanija, vjerojatno zbog rasta indeksa vozarina.

Crobex indeks oko podneva je oslabio 0,13 posto, na 1.763 boda, a Crobex10 0,12 posto, na 989 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 6,33 milijuna kuna, te je bio otprilike 3 milijuna kuna veći nego u petak u ovo doba.

Najlikvidnija je pritom povlaštena dionica Adrisa, s 1,08 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,26 posto, na 270 kuna.

Slijedi dionica Atlantske plovidbe, sa 854.000 kuna prometa i rastom cijene za 2,85 posto, na 375 kuna.

„U nedostatku važnijih poslovnih vijesti, na domaćem tržištu danas nema značajnije aktivnosti. U fokusu investitora dionice su brodarskih kompanija, najvjerojatnije pod utjecajem daljnjeg rasta cijena vozarina“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

BDI indeksa vozarina dosegnuo je jutros 2.176 bodova, najvišu razinu od sredine listopada, ponajviše pod utjecajem, snažnog kineskog uvoza željezne rudače.

Uz Atlantsku plovidbu, to je podignulo cijene dionica i ostalih domaćih brodara, pa je tako dionica Jadroplova trenutno u plusu 12,8 posto, Lošinjske plovidbe 6 posto, a Uljanik plovidbe gotovo 2 posto.

Dionicom HT-a, pak, do podneva je ostvareno 676.000 kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,74 posto, na 174,5 kuna.

Među rijetkim gubitnicama izdvajaju se dionice Dalekovoda, s padom cijene za nešto više od 9 posto, te redovne dionice Adrisa, sa cjenovnim minusom od 3,3 posto.

Istodobno, na europskim burzama većina najvažnijih indeksa u pozitivnom je području. Oko podneva frankfurtski DAX bio je u plusu 0,29 posto, a londonski Ftse 0,16 posto, dok je pariški CAC oslabio 0,21 posto.

„Na europskim burzama danas je zabilježen pretežno pozitivan sentiment, pod utjecajem podataka o rastu izvoza u Kini u studenom više od očekivanja“, navodi Medić.

Izvoz Kine u studenome je porastao za 12,7, a uvoza za 5,3 posto na godišnjoj razini. To je veći rast nego što se očekivalo, što ukazuje na stabilno jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Od važnijih makroekonomskih objava, danas se očekuju podaci o industrijskoj proizvodnji za Njemačku za listopad, sutra za Francusku, Veliku Britaniju i Italiju, a u četvrtak za eurozonu, kao i podatak o maloprodaji u studenom u SAD-u, dodaje,.

„Na tržištima će se oprezno trgovati cijeloga tjedna, zbog straha investitora oko mogućeg smanjivanja poticajne monetarne politike u SAD-u, osobito nakon boljih od očekivanja podataka o broju zaposlenih u studenom, objavljenih u petak“, zaključuje Medić.

19. travanj 2024 18:42