Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog recesije dobit kompanija iz Crobex10 indeksa pala više od 20 posto

03. Studeni 2013.

Recesija, koja u Hrvatskoj traje već pet godina, izazvala je pad neto dobiti kompanija iz sastava Crobex10 indeksa za više od 20 posto, pokazuje netom završena sezona objave poslovnih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.

Prošloga je tjedna većina kompanija, čije su dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi, izvijestila o poslovnim rezultatima u prvih devet mjeseci.

„Kao što se očekivalo, rezultati su loši. Kompanije čije su dionice sadržane u Crobexu10 zabilježile su ukupan pad prodaje za 5,7 posto, EBITDA-e za 12,6 posto, a neto dobiti za 24,4 posto“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Od kompanija iz sastava Crobex10 indeksa Zagrebačke burze, njih šest izvijestilo je o padu prihoda u prvih devet mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je najveći pad, 39 posto, zabilježio Ericsson Nikola Tesla.

Četiri kompanije iz sastava Crobex10 izvijestile su o manjoj dobiti nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su najveći pad zabilježili Ina i HT.

Neto dobit HT-a pala je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za više od 30 posto, pri čemu su prihodi tvrtke skliznuli za 8 posto. Zbog toga je tijekom tjedna cijena te dionice skliznula i na svega 166,10 kuna – novu najnižu razinu u povijesti.

Ina je u prvih devet mjeseci također zabilježila 8 posto niže prihode, te 59 posto nižu neto dobit.

Slabi poslovni rezultati kompanija posljedica su recesije, koja traje već petu godinu zaredom. Industrijska je proizvodnja u prvih devet mjeseci pala 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Izvoz je, pak, u sedam mjeseci pao za 4,3 posto, dok je obujam građevinskih radova u prvih osam mjeseci ove godine bio 4,5 posto manji nego u istom lanjskom razdoblju.

Doduše, domaća je potrošnja posljednjih mjeseci porasla, ponajviše zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni. No, o značajnijem oporavku potrošnje u ovoj godini teško je govoriti, kažu analitičari, jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni pokretač trgovine na malo, i dalje nepovoljna. Nezaposlenost je ponovno počela rasti, a broj zaposlenih padati.

U takvim uvjetima, kažu analitičari, i ne čudi što većina kompanija bilježi pad prihoda i dobiti.

Ipak, ima i pozitivnih pomaka. Od kompanija iz sastava Crobex10 indeksa Atlantic grupa, Ledo i Valamar Adrija ostvarili su rast i prihoda i neto dobiti.

Uz to, većina kompanija iz Crobex10 indeksa znatno je povećala kapitalna ulaganja u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine i/ili planira nova ulaganja u budućem razdoblju.

No, ulagače, čini se, nisu impresionirali poslovni rezultati kompanija. Crobex10 indeks - koji obuhvaća povlaštenu dionicu Adrisa, te redovne dionice Atlantic grupe, Ericssona Nikole Tesle, HT-a, Ine, Končar Elektroindustrije, Valamara, Leda, Podravke i Petrokemije - skliznuo je prošloga tjedna za 0,9 posto, na 990 bodova.

Američki S&P indeks ruši rekorde, Crobex ruje po dnu

Zanimljivo je da su se početkom prošloga tjedna S&P 500, ključni burzovni indeks na Wall Streetu, i Crobex indeks, koji obuhvaća 30 dionica na Zagrebačkoj burzi, kretali otprilike na istoj razini – oko 1.766 bodova.

No, tu sva sličnost i završava. Jer, dok se S&P 500 kreće na najvišim razinama u povijesti, Crobex se, nakon još jedne sezone loših poslovnih rezultata, kreće nedaleko najnižih ovogodišnjih razina.

Od početka godine Crobex je u plusu samo 1,3 posto, dok je S&P 500 skočio više od 23 posto.

I dok je Crobex pod pritiskom lošeg makroekonomskog okruženja i slabih poslovnih rezultata kompanija, S&P 500 raste zahvaljujući vrlo labavoj monetarnoj politici američke središnje banke Feda, ali i boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija.

16. travanj 2024 23:56