Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog slabosti američkog tržišta rada euro skočio iznad 1,36 dolara

12. Siječanj 2014.

Nakon rasta na samom početku godine, prošloga je tjedna na valutnim tržištima tečaj dolara pao jer su slabi podaci s američkog tržišta rada umanjili vjerojatnost da će Fed agresivno smanjivati poticajne monetarne mjere.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,3670 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,7 posto, na 104,15 jena, dok je cijena eura prema ‘japancu‘ skliznula za 0,1 posto, na 142,30 jena.

Sve do petka dolar je bio u usponu, pa je u četvrtak cijena eura zaronila na 1,3547 dolara, najnižu razinu od početka prosinca. Bila je to posljedica izjave predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija da je ECB spreman na daljnje odlučne poteze ako će gospodarska situacija to zahtijevati.

"Rizici vezani uz izglede za gospodarstvo eurozone i dalje sugeriraju snižavanje prognozi. Razvoj situacije po pitanju uvjeta na financijskim tržištima i povezane neizvjesnosti mogli bi negativno utjecati na uvjete u gospodarstvu", kazao je Draghi.

Na sjednici u četvrtak čelnici ECB-a ostavili su ključnu kamatnu stopu nepromijenjenu na rekordno niskih 0,25 posto, no mogućnost daljnjeg smanjenja te kamate, posebice ako ojačaju deflacijski pritisci, izazvala je pritisak na europsku valutu.

Međutim, situacija se naglo promijenila u petak, nakon slabog izvješća s američkog tržišta rada.

U prosincu je u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 74.000, što je najslabiji rast zaposlenosti od siječnja 2011. godine i znatno ispod očekivanja.

Premda se procjenjuje da su slabe brojke posljedica hladnog vremena, a ne zaokreta u pozitivnom trendu, vjeruje se da će ti podaci utjecati na tempo smanjivanja poticajnih mjera američke središnje banke u ovoj godini.

"To su nedvojbeno razočaravajući podaci, a tržište je na to reagiralo prodajom dolara. Međutim, mislim da to ništa ne mijenja po pitanju rezova Fedovih poticaja, premda će najnoviji podaci utišati glasine o ubrzavanju tempa smanjenja programa kupnje obveznica", kazao je Omer Esiner, analitičar u tvrtki Commonwealth Foreign Exchange.

U prosincu prošle godine Fed je odlučio smanjiti svoje mjesečne kupnje obveznica za 10 milijardi, na 75 milijardi dolara, a mnogi očekuju da će središnja banka i na idućem sastanku krajem siječnja povući sličan potez.

19. travanj 2024 14:14