Tržište kapitala
StoryEditor

Zlato će porasti za 200 dolara radi kineskog novog Puta svile

20. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Hoće li na zapadna tržišta utjecati politika Europske središnje banke (ECB), američki Fed – ili možda Kina? Inicijativa novog Puta svila najnoviji je gigantski kineski makroekonomski impuls, nakon njihove fiskalne ekspanzije u 2008. i 2009. godini, i to tako da koriste ogromne devizne rezerve za kreditiranje infrastrukturnih projekata izvan Kine.

To će naravno imati izniman utjecaj na gospodarski rast Kine i Azije, ali i na aukcije trezorskih zapisa u SAD-u, pa je već sada Japan zamijenio Kinu u vlasništvu kratkoročnih državnih obveznica SAD-a, odnosno državnog duga SAD-a, kaže Steen Jakobsen glavni ekonomist Saxo Banke.

- S obzirom da više neće ulagati u Europu i SAD te radi vlastitih ekonomskih poteza, Kina će utjecati i na povećanje troška kapitala jer će biti manje slobodnog novca u ekonomskom monetarnom sustavu, a zanimljivo je da je već sada kamatna stopa veća nego prije ECB-ovog početka programa otkupa državnih obveznica, na što djelomičan utjecaj ima i Kina. Ukupno gledajući, više kamatne stope i skuplja energija znače da brzo nestaju prednosti koje smo imali prije početka QE programa, što će dovesti do recesije u Europi, isto kao i u SAD-u koji će plesati na rubu recesije. SAD naime još nije doživio gospodarski zamah, ako ništa drugo, energetski sektor im to otežava – pojašnjava Steen Jakobsen.

S obzirom na vlastite planove, Kina više neće sudjelovati u aukcijama jer neće imati viška novca koji žele reinvestirati u ostatak svijeta, odnosno već su započeli s rasprodajom akumulirane štednje radi novog infrastrukturnog projekta Puta svile. Osim rasta kamatnih stopa, rast će i cijena roba, ponajprije zlato.

- Očekujem da će zlato ove godine značajno porasti s postojećih 1225 na 1425 dolara, znači porast od čak 200 dolara. Tržište roba imat će sigurno najbolje rezultate među različitim imovinama za trgovanje na financijskom tržištu – procjenjuje Jakobsen i dodaje: - U mojoj podužoj karijeri na financijskom tržištu uvijek se pokazalo da preokret i promjene dolaze iz Azije, 1987. to su bili Tokio i Japan, danas je to Kina, zaključuje glavni analitičar danske investicijske banke.

16. travanj 2024 21:14