Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Agrokorova kupnja Mercatora razbudila ulagače

26. Lipanj 2014.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi danas porasli, kao i promet, što se ponajviše zahvaljuje vijesti da će sutra biti potpisan ugovor o prodaji slovenskog Mercatora Agrokoru.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,5 posto, na 1.806 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,2 posto, na 1.024 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 6,3 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijun više nego jučer u ovo doba.

„Trgovanje na domaćem tržištu danas je živnulo, kao rezultat objave da je Agrokor kupio većinski udjel u Mercatoru. Crobexi su u blagom plusu, a nešto više trguje se dionicama Agrokorovih kompanija, ponajviše Belja i Leda. Pored toga, u fokusu investitora je i dionica Valamar Adria Holdinga“, ističe Jasmin Zulić, broker u investicijskom društvu Credos.

Nakon vijesti o prodaji Mercatora, na Zagrebačkoj su burzi porasle cijene dionica tvrtki iz sastava Agrokora.

Najviše je, više od 10 posto, do podneva skočila cijena dionice Belja, dok je dionica Vukovarskog poljoprivredno-industrijskog kombinata VUPIK-a poskupila oko 9 posto.

Slijedi cijena Zvijezde, s rastom od gotovo 4 posto, a potom Leda, s rastom od 1,3 posto. Pala je, međutim, cijena dionice Jamnice, za 0,7 posto.

„To je jako dobra vijest ne samo za Agrokor i njegove kompanije, nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. To znači daljnje širenje domaće industrije u Sloveniju, ali i druge zemlje regije, u kojima je Mercator jak. Premda ćemo tek vidjeti sve detalje sporazuma, ovo je, nakon niza loših, jedna dobra gospodarska vijest“, kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Najveći je promet do podneva ostvaren dionicama Valamar Adria Holdinga, gotovo milijun kuna, pri čemu im je cijena porasla 1,9 posto, na 209,80 kuna.

Dionicama HT-a ostvaren je, pak, promet od oko 600 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,8 posto, na 153,11 kuna.

Na listi gubitnica našla se, među ostalim, i dionica Ine, s padom cijene za 1 posto, na 3.950 kuna.

25. travanj 2024 00:00