Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE čeka poticajne vijesti

12. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj bi burzi na početku tjedna trgovanje moglo biti nesigurno jer na svjetskim tržištima indeksi jutros slabe, a poticajnih vijesti zasad nema ni iz domaćeg okruženja.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, 1 porast, a 1 pad. Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 1,12 posto, na 1.788 bodova, a Crobex10 0,6 posto, na 994 boda. Redovni promet dionicama iznosio je samo 78,6 milijuna kuna, što je otprilike 49 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

-Glavni razlog prošlotjednog pada većine najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa bila je nestabilnost koju su izazvale naznake slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava. Domaći ulagači su stoga odlučili kapitalizirati dobit na dionicama čije su cijene ove godine najviše porasle. Ipak, potkraj tjedna je vijest o restrukturiranju grčkog duga pomogla ublažavanju prethodnih gubitaka“, kaže Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu Ea Sistem.

Prošloga je tjedna na Wall Streetu S&P 500 ojačao 0,1 posto, dok je Dow Jones indeks oslabio 0,4 posto. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,60, a pariški CAC 0,40 posto. Krajem prošloga tjedna grčko ministarstvo financija izvijestilo je da je 85,8 posto privatnih kreditora prihvatilo ponudu o zamjeni postojećih grčkih obveznica novima, čime je postignut cilj najvećeg restrukturiranja državnog duga u povijesti.

Zamjenom obveznica otpisat će se oko 100 milijardi eura dugova Grčke, a time je ispunjen i uvjet potreban da bi Atena dobila drugi paket pomoći od Europske unije i MMF-a vrijedan 130 milijardi eura te tako izbjegla bankrot. Ulagače su prošloga tjedna ohrabrili i napisi da američka središnja banka razmatra novu vrstu programa za otkup hipotekarnih i državnih obveznica, odnosno daljnje kvantitativno popuštanje monetarne politike.

To bi dodatno povećalo likvidnost na financijskim tržištima i podržalo daljnji rast cijena rizičnijih investicija, kao što su dionice. -S nestrpljenjem se zbog toga očekuje sjednica čelnika američke središnje banke Feda u utorak“, navodi Perić. U međuvremenu, na azijskim i europskim burzama tjedan je započeo padom cijena dionica, nakon podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

Na domaćem bi tržištu, pak, u najvećem fokusu investitora i dalje mogao biti građevinski sektor. -Budući da je u posljednje vrijeme u fokusu investitora građevinski sektor, investicijsku javnost mogao bi ovoga tjedna zainteresirati podatak o izdanim odobrenjima za građenje u siječnju. Također, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je da će ovoga tjedna objaviti detalje o budućim investicijskim projektima, što bi moglo dati nove smjernice investitorima. Za danas, pak, očekujem stagnaciju Crobexa“, zaključuje Perić.

26. travanj 2024 22:44