Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: čekaju se objave financijskih izvješća

25. Travanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje trgovanje slično jučerašnjem, uz blage oscilacije Crobexa, dok investitori čekaju nove vijesti iz domaćeg gospodarstva i početak sezone objave financijskih izvješća kompanija za prvo tromjesečje.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,3 posto, na 1.956 bodova, a Crobex10 0,95 posto, na 1.102 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 9,9 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je povlaštenom dionicom Adrisa, 1,25 milijuna kuna. Pritom joj je cijena porasla 1,71 posto, na 297 kuna, nakon objave prijedloga dividende od 7 kuna po dionici, što predstavlja prinos od 2,36 posto na trenutnu tržišnu cijenu.

S prometom od 1,24 milijuna kuna, slijedi dionica Hotela Makarska, čija je cijena pala 4 posto, na 144 kune. Milijunski prometi ostvareni su još i dionicom Tiska, čija je cijena oslabila 0,5 posto, na 214 kuna, te dionicom HT-a, uz jačanje njezine cijene za 0,69 posto, na 215,98 kuna.

- Na domaćem tržištu jučer je vladalo pozitivno ozračje, uz nešto veću aktivnost investitora, posebice na dionicama Adrisa, Hotela Makarska i Tiska. Slično trgovanje, uz blagi rast Crobexa, očekujem i danas - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, već neko vrijeme kretanja na inozemnim tržištima nemaju većeg utjecaja na domaću burzu, jer su investitori prije svega u potrazi za novim smjernicama iz domaćeg gospodarstva.

- Vidjet ćemo što će nam donijeti poslovni rezultati domaćih kompanija za prvo tromjesečje, čiju objavu očekujemo idućih dana - navodi Nagy.

Ina je objavila da će se Glavna skupština dioničara održati 5. lipnja, a odlučivat će se, među ostalim, o rasporedu lanjske dobiti od 1,32 milijarde kuna. Uprava i Nadzorni odbor predlažu da se 913,42 milijuna kuna stavi u zadržanu dobit, 343,6 milijuna kuna isplati za dividende, a ostatak stavi u zakonske rezerve.

Pravo na isplatu dividende od 34,36 kuna po dionici stječu svi dioničari koji budu upisani u SKDD do 16. lipnja, a dividenda će biti isplaćena najkasnije do 17. srpnja.

S inozemnih burzi, pak, stižu mješoviti signali. Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks blago oslabio, nakon snažnog rasta dan prije, dok su S&P 500 i Nasdaq ostali nepromijenjeni jer nije bilo vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica.

24. travanj 2024 02:09