Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Crobexi u blagom plusu

18. Travanj 2013.

Nakon početnih minusa, indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili u blagom plusu, ponajviše pod utjecajem oporavka na europskim tržištima, no trgovanje je još vrlo nestabilno.

Oko podneva Crobex je bio u plusu 0,05 posto, na 1.946 bodova, a Crobex10 0,06 posto, na 1.086 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 2,7 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego jučer u ovo doba.

- Nakon dva dana pada Crobexa, danas je na domaćem tržištu zavladalo nešto pozitivnije ozračje, ponajviše pod utjecajem nešto boljeg raspoloženja na europskim burzama. No, trgovanje je još uvijek vrlo nestabilno. S obzirom na nedostatak domaćih poslovnih vijesti, prometi su i nadalje niski - kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Nakon četiri dana oštrog pada cijena dionica, na europskim burzama najvažniji indeksi se oporavljaju. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 0,5 i 0,9 posto.

Na domaćem tržištu najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, u visini od nešto više od 2 milijuna kuna. Cijena joj pritom stagnira oko 214 kuna. U većem fokusu investitora još je i dionica Leda, kojom je ostvareno gotovo pola milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,64 posto, na 8.850 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po rastu cijena ističu se dionice Valamara, koje su poskupjele 1,5 posto, te Ine, 1,03 posto.

Među gubitnicama, pak izdvajaju se dionice Tehnike, čija se cijena spustila 2,75 posto, potom Termes grupe, 2,58 i Petrokemije, 2,54 posto.

23. travanj 2024 15:46