Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: dionica Ine u minusu više od 2 posto

11. Studeni 2013.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi, uz skroman promet, Crobexi su oko podneva bili u minusu, ponajviše pod utjecajem pada cijene dionice Ine za više od dva posto.

Oko podneva Crobex indeks bio je u minusu 0,93 posto, na 1.756 bodova, a Crobex10 1,13 posto, na 992 boda.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 1,16 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna kuna manje nego u petak u ovo doba.

„Crobexi su danas u blagom padu, a i likvidnost je vrlo slaba. Najveći promet bilježe dionice HT-a i Jadroplova, a u fokusu je i Ina. Investitori će i dalje pratiti zbivanja na inozemnim burzama, jer zasad nema važnijih domaćih poslovnih objava“, kaže Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Dionicom HT-a do podneva je ostvareno 155.000 kuna prometa, a cijena joj je blago ojačala, za 0,06 posto, na 169,56 kuna.

Slijedi dionica Jadroplova, sa 140.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,04 posto, na 70 kuna.

Promet iznad 100.000 kuna ostvaren je još i dionicom Kraša, uz pad njezine cijene za 1,32 posto, na 375 kuna.

U fokusu investitora je i dionica Ine - cijena joj je pala za 2,36 posto, na 3.790 kuna, uz promet od 99.380 kuna.

MOL je u petak navečer, nakon zatvaranja burzi u Budimpešti i Zagrebu, objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor u pregovorima o međusobnim odnosima u Ini.

Po skoku cijene, pak, za 11,5 posto, na 6 kuna ,ističe se dionica Diokija.

Na azijskim burzama jutros je većina indeksa oslabila, dok su na europskim burzama zasad najvažniji indeksi u blagom plusu. Tako je frankfurtski DAX na dobitku 0,13 posto, londonski Ftse 0,21 posto, a pariški CAC 0,27 posto.

„Na europskim i azijskim tržištima prevladava mješovit sentiment pod utjecajem zabrinutosti investitora da bi Fed i prije nego se očekivalo mogao smanjiti monetarne poticaje američkom gospodarstvu, s obzirom na dobre podatke o BDP-u i zaposlenosti“, navodi Matić.

Kako dodaje, dobra je vijest i ubrzanje rasta industrijske aktivnosti u Kini u rujnu, no, ulagače brine moguće zaoštravanja monetarne politike i u tom, drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

„Nove smjernice investitori čekaju u srijedu od objave podatka o industrijskoj proizvodnji u eurozoni u rujnu, a u četvrtak o kretanju BDP-a eurozoni. U posebnom fokusu investitora bit će govor potpredsjednice Feda Janet Yellen u četvrtak pred bankarskim odborom senata, u potrazi za signalima kad bi središnja banka mogla početi smanjivati monetarne poticaje“, zaključuje Matić.

26. travanj 2024 13:26