Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: dividenda u fokusu investitora

26. Veljača 2013.

Crobex indeksi Zagrebačke burze danas bi se mogli naći pod pritiskom oštrog pada cijena dionica na svjetskim tržištima zbog političke nesigurnosti nakon parlamentarnih izbora u Italiji, dok novih domaćih vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače nema.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad. Crobex indeks ojačao je jučer 0,08 posto, na 1.912 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.073 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 13 milijuna kuna, što je otprilike 1,8 milijuna manje nego u petak. Dionicama Atlantic grupe ostvaren je jučer blok promet od 3,7 milijuna kuna po cijeni od 685 kuna, dok je u redovnom trgovanju promet tom dionicom iznosio svega 12.500 kuna, a cijena im je oslabila 0,10 posto, na 660,01 kunu.

Jutros je Atlantic grupa izvijestila da je stekla 5.500 vlastitih dionica po cijeni od 685 kuna, što je u skladu s odlukom Glavne skupštine da se tijekom 2013. može kupiti maksimalno 11.000 vlastitih dionica.

Koncern Agrokor objavio je, pak, jučer ponudu za preuzimanje trgovačkog lanca Konzum, po cijeni od 148 kuna po dionici. Dionica Konzuma jučer je ojačala 2,43 posto, na 147,5 kuna. Badelu 1862 jučer je, pak, tvrtka Prvi faktor blokirala račun. Cijena te dionice pala je 3,92 posto, na 40 kuna.

- I danas očekujem mirno trgovanje jer nema novih važnijih poslovnih vijesti. Ipak, zbog negativnog raspoloženja na inozemnim burzama, moguće je da će indeksi imati negativni predznak. Veće minuse ne očekujem zbog slabog prometa - kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria. Kako dodaje, u najvećem fokusu investitora mogle bi biti dionice kompanija koje isplaćuju dividende - HT-a i Ericssona Nikole Tesle.

Jučer je i Privredna banka Zagreb (PBZ) objavila da će glavna skupština dioničara krajem ožujka odlučivati o isplati dividende od 44,4 kune po dionici. Cijena te dionice ojačala je 4,76 posto, na 550 kuna.

Uprava AD Plastika na jučerašnjoj je sjednici, pak, donijela odluku o isplati predujma dividende u iznosu od 4 kune po dionici. Dividenda će biti isplaćena dioničarima koji su na jučerašnji dan bili upisani kao vlasnici dionica u depozitarij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

A sa svjetskih tržišta danas stižu loši signali zbog političke nesigurnosti u Italiji nakon parlamentarnih izbora.

Koalicija lijevog centra osvojila je većinu u donjem domu parlamenta, dok nijedna stranka ili koalicija nije dobila većinu u Senatu. Podijeljenost parlamenta mogla bi paralizirati sve napore nove vlade u provođenju reformi, a to bi moglo produbiti dužničku krizu u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca. Dow Jones potonuo je 1,5 posto, dok je S&P 500 pao 1,8, a Nasdaq indeks 1,4 posto. I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros oštro pale. Pritom je talijanski burzovni indeks potonuo čak 5 posto, a pod najvećim su pritiskom dionice banaka.

19. travanj 2024 01:47