Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE hitno treba poticajne vijesti

23. Svibanj 2012.

Na Zagrebačkoj burzi i danas se očekuje slab obujam trgovanja, jer investitori nemaju nikakvih vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Ni sa svjetskih burzi ne pristižu im poticajni signali - sve više se špekulira o izlasku Grčke iz eurozone. Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad. Ponajviše na krilima oporavka cijena dionica na europskim burzama, Crobex indeks porastao je jučer 0,7 posto, na 1.745 bodova. No, Crobex10 je oslabio 0,01 posto, na 958 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 8,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego prethodnoga trgovinskog dana.Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, gotovo 3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,13 posto, na 203,98 kuna.

Milijunski promet ostvaren je još i dionicom Ericssona Nikole Tesle, no cijena joj je oslabila 0,54 posto, na 1.208 kuna.- Nemamo nikakvih novih vijesti iz domaćeg gospodarstva, ni pozitivnih ni negativnih. Čini se kao da se ništa ne zbiva, a budući da nema ni signala koji upućuju na gospodarski oporavak, investitori nemaju poticaja za življe trgovanje. Stoga i danas očekujem letargiju na domaćoj burzi, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva Centar banke.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora mogla bi privući vijest da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio jučer kako ne postoji ekonomska isplativost proizvodnje Diokija u Zagrebu te da su u tijeku nastojanja za nastavak proizvodnje na Krku.  Još u ožujku nadu je radnicima Diokija u Zagrebu, njih otprilike 400, dala njegova izjava kako je uvjeren da će tvrtka unatoč sadašnjim problemima opstati kroz stečaj s restrukturiranjem ili u nekoj drugoj formi.

- Dioki je primjer brzine rješavanja problema u domaćem gospodarstvu. Najavljeno je bilo pokretanje proizvodnje prije mjesec-dva, no ona još nije pokrenuta, navodi Vorkapić. Poticaja domaće tržište ne dobiva ni izvana.

25. travanj 2024 13:43