Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Industrogradnja na 120 kuna, rasprodaja Valamara

18. Veljača 2013.

Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeks danas oslabili, već peti dan zaredom, a nevelik promet pokazuje da su ulagači oprezni dok čekaju objavu novih poslovnih izvješća kompanija.

Oko 12,00 sati Crobex je bio na gubitku 0,7 posto, na 1.911 bodova, najnižoj razini u posljednjih 10-ak dana, dok je Crobex10 oslabio 0,6 posto, na 1.074 boda. Redovni promet iznosio je oko 5 milijuna kuna, otprilike isto kao u petak u ovo doba.

- Na domaćem je tržištu likvidnost danas slaba, dok ulagači čekaju nastavak objava financijskih rezultata kompanija. Među ostalim, u srijedu očekujemo izvješće Ericssona Nikole Tesle, a u petak Atlantic grupe - kaže Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet, oko 1,2 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Valamar Adria Holdinga. Nakon duljeg razdoblja snažnog rasta, prošloga je tjedna cijena te dionice pala za 7,4 posto, a danas je skliznula daljnjih 4,9 posto, na 138,59 kuna.

S prometom od oko milijun kuna slijedi dionica Industrogradnje, pri čemu joj je cijena skočila oko 9,6 posto, na 120 kuna. Uz promet od oko 880 tisuća kuna, cijena dionice HT-a porasla je 0,15 posto, na 216,50 kuna, dok niti jednom drugom dionicom do podneva nije ostvaren promet veći od pola milijuna kuna. I na europskim su burzama cijene dionica danas pale jer europske kompanije izvješćuju o slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo. Ulagače su zabrinuli i prošlotjedni podaci koji ukazuju na produbljivanje recesije u eurozoni.

- Pritom najviše brine veći nego što se očekivao pad bruto domaćeg proizvoda u Njemačkoj i Francuskoj, najvećim europskim gospodarstvima. Ovoga se tjedna očekuju novi makroekonomski podaci koji će pokazati kakva je situacija u gospodarstvu eurozone na početku ove godine - kaže Ana Matić. I idućih se dana očekuje oprezno trgovanje kako na svjetskim, tako i na domaćem tržištu.

- Domaći ulagači pratit će idućih dana zbivanja na svjetskim burzama, a čekaju se i makroekonomski podaci iz Hrvatske, kao što su oni o proizvođačkim cijenama u srijedu i potrošačkim cijenama te stopi nezaposlenosti u četvrtak - zaključuje Ana Matić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

02. svibanj 2024 12:27