Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Ingra i dalje u fokusu ulagača

06. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks i danas pao, drugi dan zaredom, jer ni sa domaće ni sa svjetske gospodarske scene nema vijesti koje bi oraspoložile ulagače, no zahvaljujući novom poslovnom ugovoru, dionica Tehnike odolijeva silaznom trendu na tržištu

Crobex indeks pao je danas do podneva 0,6 posto, na 1.774 boda, nakon što je jučer potonuo 1,3 posto. Crobex10 oslabio je pak, 0,4 posto, na 985 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

- Od ukupnog prometa otprilike jedna četvrtina ostvarena je jutros dionicama Ingre, a četvrtina HT-om. Ingra je posljednjih dana stalno u fokusu ulagača, a cijena joj ili oštro pada, ili snažno raste. I jutros je u jednom trenutku pala gotovo 10 posto, pa je kasnije ublažila gubitke. U minusu su i cijene većine ostalih dionica, osim Tehnike, kojoj je cijena snažno porasla nakon jutrošnje objave o novom poslu - kaže Marija Huljak, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Jutros je Tehnika izvijestila da je s Gradom Zagrebom sklopila ugovor o financiranju, gradnji i opremanju osnovne škole i kombinirane dječje ustanove u Zagrebu, a ukupna cijena ugovorenih radova iznosi 124,8 milijuna kuna.Cijena dionice Tehnike skočila je više od 8 posto, na 940 kuna, no uz nevelik promet od oko 100 tisuća kuna.Najlikvidnija je, pak, dionica HT-a, s prometom od oko 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,5 posto, na otprilike 225 kuna.S prometom od 1,16 milijuna kuna slijedi dionica Ingre, a cijena joj je trenutačno u minusu oko 2,2 posto, te iznosi 6,56 kuna.Pod pritiskom je i većina ostalih dionica u građevinskom sektoru. Dionica Dalekovoda pojeftinila je oko 2, a Viadukta 1,5 posto.- Osim obavijesti iz Tehnike, danas nije bilo drugih vijesti koje bi privukle veću pozornost ulagača, a nije bilo ni reakcije na jučerašnju odluku rejting agencije Fitch o zadržavanju kreditnog rejtinga Hrvatske nepromijenjenim - kaže Marija Huljak.Ulagače nije ohrabrio ni podatak da je u siječnju u Hrvatskoj promet u trgovini na malo porastao 1,9 posto na godišnjoj razini, što je bolji podatak nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad potrošnje u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,8 posto. Svi su očekivali pad, i to u rasponu od 0,3 do 1,8 posto.Sa svjetskih tržišta, pak, ni danas ne stižu poticajni signali. Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer se zbog zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta u Kini i Europi ulagači povlače iz rizičnijih investicija.Na burzama u Londonu, Parizu i Frankfurtu vodeći su indeksi oko podneva bili u minusu između 1 i 1,5 posto.

26. travanj 2024 06:45