Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Kod izvozničkih kompanija moguća ugodna iznenađenja

14. Veljača 2013.

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas će biti financijska izvješća najvećih domaćih kompanija, poput HT-a i Petrokemije, a smjer tržišta ovisi o tome kako će se protumačiti njihovi rezultati.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad. Crobex indeks potonuo je jučer 1 posto, na 1.939 bodova, a Crobex10 0,93 posto, na 1.081 bod.

U protekla dva dana Crobexi su pali oko 2,1 posto, što je posljedica dobitonosnih prodaja nakon snažnog rasta posljednjih tjedana, zbog čega su dosegnuli najviše razine od rujna 2011. godine. Redovni promet dionicama dosegnuo je 17,2 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego dan prije.

- I danas na domaćem tržištu očekujem pritiske na prodaju, iako nešto slabije nego protekla dva dana. Uzrok tomu su ne samo dobitonosne prodaje, već i poslovni rezultati nekih kompanija - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Nakon završetka jučerašnjeg trgovanja, AD Plastik grupa izvijestila je da su njezini prihodi lani porasli za 4,1 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 751 milijun kuna, dok je neto dobit pala za 13,3 posto, na 56,08 milijuna kuna.

Među razlozima smanjenja neto profitne marže ta kompanija, među ostalim, navodi pad prihoda u matičnom društvu, što je posljedica pada prodaje automobila u EU. U ovoj godini AD Plastik Grupa očekuje rast prihoda od 5 posto.

A HT je jutros izvijestio da je lani ostvario neto dobit od 1,69 milijardi kuna, što je za 6,4 posto manje nego godinu dana prije.

Prihodi kompanije iznosili su lani 7,45 milijardi kuna, što je za 7,6 posto manje nego godinu dana prije. Uprava i Nadzorni odbor T-HT-a predlažu isplatu dividende od 20,51 kuna po dionici, dok je lani iznosila 22,14 kuna.

Petrokemija je, pak, izvijestila da je lani završila godinu s gubitkom od 178 milijuna kuna. Pritom su joj prihodi bili 3,03 milijardi kuna ili 2 posto veći nego u 2011., dok su ukupni rashodi od 3,20 milijardi kuna bili veći za 12,1 posto.

Nadalje, Viadukt Grupa je u prošloj godini ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 3,6 milijuna kuna, što je rast od 13,1 posto u odnosu na godinu ranije. Grupa je u 2012. ostvarila ukupne prihode od 898,1 milijun kuna, ili šest posto više.

- Napokon pristižu rezultati poslovanja većih kompanija za 2012. Investitori će ih pratiti s posebnom pozornošću. Kod izvozno orijentiranih kompanija moguća su ugodna iznenađenja, no općenito, očekivanja nisu prevelika, s obzirom na loše makroekonomsko okruženje -navodi Nagy

A na inozemnim burzama najvažniji indeksi uglavnom stagniraju. Na Wall Streetu su u srijedu, uz mršav obujam trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer nije bilo vijesti koje bi znatnije potaknule tržište. Dow Jones je oslabio 0,26 posto, dok je S&P 500 ojačao 0,06, a Nasdaq indeks 0,33 posto. Na azijskim su burzama, pak, cijene dionica jutros porasle, dok se na europskim burzama trguje oprezno uoči objave podataka o bruto domaćem proizvodu eurozone.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što bi u Washingtonu republikanci i demokrati do 1. ožujka trebali postići dogovor o selektivnom smanjenju proračuna, kako bi se izbjeglo automatsko rezanje rashoda, koje bi moglo usporiti ionako anemičan rast gospodarstva.

- Većina inozemnih kompanija već je objavila poslovne rezultate, pa se fokus investitora postupno premješta na raspravu koja će se idućih tjedana u SAD-u voditi oko proračunskog deficita. Većina strahuje od najcrnjeg scenarija, odnosno posljedica automatskog rezanja troškovne strane u ožujku, ne postignu li američki zakonodavci dogovor - zaključuje Nagy.

27. travanj 2024 02:26