Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Među najvećim gubitnicima Luka Rijeka

04. Travanj 2013.

Na Zagrebačkoj burzi trgovanje je danas mirno, jer nema poslovnih vijesti koje bi izmamile življu reakciju investitora, a nešto više se trguje tek dionicom Vira.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,36 posto, na 1.992 boda, a Crobex10 0,28 posto, na 1.110 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

- Na domaćem tržištu i danas vlada stagnacija, pri čemu su Crobexi oko podneva bili u blagom minusu. Kao i proteklih dana, najviše je u fokusu investitora dionica Vira - kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos. Trguje se oprezno, jer nema važniji poslovnih vijesti, a očekuju se i reakcije s inozemnih burzi nakon zasjedanja Europske središnje banke, dodaje Bubalo.

Na europskim burzama najvažniji indeksi stagniraju, u očekivanju priopćenja sa zasjedanja ECB-a. Tržišni sudionici ne očekuju promjene kamata u eurozoni, nego žele čuti što će europski monetarni zakonodavci poručiti o situaciji u eurozoni nakon ciparske krize. Trenutno je londonski Ftse u minusu 0,12 posto, dok je frankfurtski DAX u plusu 0,4 posto, a pariški CAC 0,75 posto.

Na domaćem tržištu jedino je dionicom Vira ostvaren milijunski promet, i to u visini od 1,24 milijuna kuna. Cijena joj stagnira na 650 kuna. Znatnije se trguje i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvarena 741.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,38 posto, na 1.575 kuna. Dionici HT-a pak, cijena je oslabila 0,18 posto, na 216,28 kuna, uz promet od 286.000 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima je dionica Luke Rijeka – cijena joj se spustila 2,13 posto, na 124 kune. Najveća dobitnica, pak, dionica je Diokija, sa skokom cijene za gotovo 5 posto, na 20,4 kune. Jutarnji list danas piše da tvrtka Crodux plin umirovljenog generala Ivana Čermaka u svojoj ponudi za preuzimanje posrnulog Diokija i Dina-Petrokemije nudi preuzimanje oba pogona, i zemljišta namijenjenog za LNG terminal u Omišlju na Krku, te da nudi 27 milijuna eura za pokretanje proizvodnje u oba pogona, zadržavanje postojećih radnih mjesta i otvaranje 500-tinjak novih radnih mjesta.

26. travanj 2024 09:14