Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Može li tko privući pozornost ulagača?

08. Travanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje uz skromniju likvidnost, dok investitori čekaju nove smjernice iz domaćeg poslovnog sektora i prate kretanja na inozemnim tržištima.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad. Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 1,68 posto, na 1.974 boda, a Crobex10 1,30 posto, na 1.099 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 62 milijuna kuna, što je 6 milijuna više nego tjedan dana prije.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Vira, 5,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,56 posto, na 650 kuna. Slijedi dionica HT-a, s prometom od 5,3 milijuna kuna, a cijena joj na tjednoj razini nije zabilježila veće promjene, pa je u petak trgovanje završila na 216 kuna. U većem fokusu investitora bila je i dionica Leda, kojom je, uz rast cijene od 1,7 posto, na 8.800 kuna, ostvareno 4,5 milijuna kuna prometa.

Među likvidnijim izdanjima, najveće su gubitnice protekloga tjedna bile dionice Atlantske plovidbe, s padom cijene za 8,8 posto, potom Dalekovoda, 7,55 posto, te Podravke, 5,17 posto. Znatniji cjenovni rast, pak, ostvarila je dionica Diokija, za 5,57 posto, zahvaljujući medijskim natpisima o zainteresiranosti tvrtke Crodux plin za preuzimanje kompanije i ponovno pokretanje proizvodnje.

- Nakon dva tjedna rada, Crobexi su protekloga tjedna pali, uz nastavak skromne likvidnost, djelomično pod utjecajem skraćenog radnog tjedna. I danas očekujem skromniju likvidnost, već uobičajenu za ponedjeljak, te oprezno trgovanje - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci. Kako dodaje, zasad nema poticajnih poslovnih vijesti.

Adris grupa demantirala je špekulacije da je financijski angažirana u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora, iako podržava nastojanje Agrokora da uđe u vlasništvo te tvrtke. Nadalje, Poslovni dnevnik piše da Končar nije zasad razmatrao kupnju Litostroja, no spreman je aktivnije sudjelovati u definiranju budućnosti tog slovenskog proizvođača turbina za hidroelektrane. Procjenjuje se da bi vlasnik Litorstoja, slovenski Cimos, mogao prodati tu tvrtku za 35 milijuna eura.

U vlasništvo ACI-ja, pak, mogli bi ući domaći mirovinski fondovi, osiguravajuća društva, domaći brodari i turističke tvrtke, a razmatra se i mogućnost da se ACI dokapitalizira nekim nekretninama bivše JNA, kazao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Uprave te tvrtke Bruno Bonifačić. Tim novcem financirala bi se izgradnja novih vezova i marina, no država bi ipak zadržala kontrolni vlasničku udjel.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabi makroekonomski podaci koji pokazuju da se u eurozoni recesija produbljuje, a da američko gospodarstvo nije baš u najboljoj formi.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,1 posto. S&P 500 skliznuo je, pak, 1,0, a Nasdaq indeks 1,9 posto, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini. A novi je tjedan na azijskim burzama počeo u opreznom trgovanju. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica blago porasle, nakon oštroga pada prošloga tjedna.

- Negativni sentiment preplavio je prošloga tjedan inozemne burze, izuzev Tokijske, gdje je Nikkei snažno skočio nakon dodatnog popuštanja monetarne politike u toj zemlji. Najviše nervoze izazvali su u petak podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji su bili znatno ispod očekivanja. Ujedno, napetost na korejskom poluotoku također negativno utječe na tržišta kapitala - kaže Špoljar. Ovoga tjedna očekuje se objava podataka o industrijskoj proizvodnji - danas u Njemačkoj, a sutra u Britaniji.

- Vjerujem da će investitori pozorno pratiti te podatke. Danas očekujem skromnije promete i nestabilno trgovanje u Europi - zaključuje Špoljar.

26. travanj 2024 09:59