Tržište kapitala

ZSE: Nastavak kolovoške suše

Lider/Hina

Na Zagrebačkoj burzi danas će se vjerojatno nastaviti letargično trgovanje, s obzirom na slabu aktivnost investitora i uobičajenu kolovošku sušu domaćih gospodarskih i poslovnih vijesti.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.
Crobex indeks oslabio je jučer 0,33 posto, na 1.687 bodova, a Crobex10 0,45 posto, na 917 bodova. Oba indeksa klize treći dan zaredom.
Redovni promet dionicama bio je 5,1 milijun kuna, što je oko milijun kuna manje nego prethodnog trgovinskog dana, te najmanji promet u zadnja tri tjedna.
– Na domaćem tržištu očekujem nastavak stagnacije indeksa. Nakon tri dana minusa, nadam se da bi mogli preokrenuti smjer. Od početka mjeseca Crobex je u gubitku 0,62 posto, i očito je da ne prati kretanje većine najvažnijih inozemnih burzovnih indeksa, koji su na dobitku otprilike 2 posto – kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.
Kako dodaje, stagnacija Crobexa mogla bi se nastaviti i tijekom idućih nekoliko tjedana.
– Nešto veća aktivnost investitora očekuje se tek početkom rujna. Možda će tada utjecaj inozemnih tržišta biti nešto snažniji, pogotovo imajući na umu tržišna očekivanja da će središnje banke poduzimati nove stimulativne poteze – navodi Nagy.
Na inozemnim burzama, pak, vlada relativno dobro ozračje. Cijene dionica na Wall Streetu u srijedu su ojačale četvrti dan zaredom, no tek blago, jer investitori teško pronalaze razloga za daljnje jačanje dionica nakon što su najvažniji indeksi dosegnuli najviše razine u protekla tri mjeseca.
Dow Jones indeks porastao je jučer svega 0,05 posto, na 13.175 bodova, dok je tehnološki Nasdaq oslabio 0,15 posto, na 3.011 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks ojačao je 0,06 posto, na 1.402 boda, te je i dalje na najvišoj razini od 2. svibnja.
Jutros su, pak, na azijskim burzama cijene dionica danas su dosegnule najvišu razinu u zadnjih tri mjeseca, ojačavši četvrti dan uzastopno, jer su najnoviji podaci o slabljenju inflacije i usporavanju rasta industrijske proizvodnje u Kini ojačali nade investitora u daljnje labavljenje monetarne politike u tom drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.
I na europskim burzama cijene dionica danas su ojačale, peti dan uzastopno.
„Na inozemnim burzama relativno je dobro ozračje, potaknuto ‘ne tako dobrim’ makroekonomskim pokazateljima, koji jačaju nadu investitora u daljnje popuštanje monetarnih politika u vodećim svjetskim gospodarstvima. Ipak, treba imati na umu i moguća razočarenja, ako do takvih monetarnih poteza ipak ne dođe“, napominje Nagy.
Pred završetkom je i sezona objava poslovnih izvješća kompanija za drugo tromjesečje.
– Rezimiramo li dosad objavljena izvješća, većina kompanija premašila je ostvarenim rezultatima procjene analitičara – ističe Nagy.
No, napominje da se to može promatrati i iz drugog kuta – vjerojatno su procjene analitičara bile niže s obzirom na usporavanje gospodarskog oporavka u svijetu.
– Općenito govoreći, investitori su u ovome trenutku skloniji preuzimanju većeg rizika na tržištima, no i na oprezu su s obzirom na trenutne visoke razine indeksa – zaključuje Nagy.

Komentari