Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Nastavlja li Petrokemija svoj rast?

15. Srpanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna, jer nema domaćih vijesti koje bi znatnije potaknule ulagače, dok se na svjetskim tržištima nastavlja uspon cijena dionica.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,31 posto, na 1.827 bodova, najvišu razinu od 11. lipnja, dok je Crobex10 ojačao 0,35 posto, na 1.023 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 52 milijuna kuna, što je oko 19 milijuna više nego tjedan dana ranije.

- Na domaćem je tržištu likvidnost i dalje slaba, što je obilježje ljetnih mjeseci. S vremena na vrijeme, pojavi se neka veća blok transakcija, kao što je prošloga tjedna bila ona dionicama Leda, no likvidnost je općenito vrlo niska, svega oko 6 do 7 milijuna kuna dnevno - kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najveći promet, 9,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 3,8 posto, na 169,19 kuna, najnižu razinu od uvrštenja na Burzu. Uz blok promet od gotovo 62 milijuna kuna, dionica Leda je u redovnom trgovanju prikupila još 2,6 milijuna kuna, a pritom joj je cijena porasla za 2,3 posto, na 7.900 kuna. Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvareno je, pak, 2,3 milijuna kuna prometa, uz rast cijene od 3,2 posto, na 156,02 kune.

- U posljednje se vrijeme nešto više trguje dionicama turističkih poduzeća, s obzirom da se bliži vrhunac turističke sezone, pa se očekuju dobri rezultati. No, općenito ovoga tjedna očekujem mirno trgovanje, a nešto življe moglo bi na tržištu biti za koji tjedan, kada domaće kompanije počnu izvještavati o poslovnim rezultatima u prvom polugodištu - kaže Augustinović.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom od 9,2 posto, prošloga tjedna bila dionica Petrokemije, što se zahvaljuje medijskim špekulacijama o interesu austrijske grupacije Borealis za preuzimanje kutinske tvrtke. No, zaredale su i špekulacije o mogućoj smjeni predsjednika Uprave Josipa Jagušta, zbog nesuglasica po pitanju treba li prvo ići u dokapitalizaciju ili u prodaju udjela u tvrtki. A na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo vrlo dobro raspoloženje, zahvaljujući najavi američke središnje banke da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 2,2 posto, na 15.464 boda, dok je S&P 500 skočio 3 posto, na 1.680 bodova, što su njihove najviše razine u povijesti.

Snažan skok cijena dionica uslijedio je nakon izjave predsjednika Feda Bena Bernanke da je labava monetarna politika nužna još neko vrijeme, što je protumačeno kao najava da će se programi otkupa obveznica nastaviti dosadašnjim ritmom sve dok se tržište rada znatnije ne oporavi. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,6 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 5,2, a pariški CAC 2,7 posto.

- Snažan rast svjetskih burzi zahvaljuje se najavama iz Europske središnje banke i američkog Feda da će još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku, koja je već dulje vrijeme najveći pokretač tržišta. Uz to, i makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava bili su uglavnom pozitivni - kaže Augustinović.

Ovaj je tjedan na azijskim i europskim burzama počeo usponom cijena dionica jer je kineski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju porastao 7,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao što se i očekivalo. Premda je to sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je gospodarstvo ojačalo 7,7 posto, ulagače je taj podatak ohrabrio jer su se plašili i većeg usporavanja.

- Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika Feda Bernanke u Kongresu o monetarnoj politici i gospodarskoj situaciji, kao i kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Među ostalim, očekuju se izvješća tržištu vrlo zanimljivih kompanija, kao što su Google i Yahoo - zaključuje Augustinović.

19. travanj 2024 07:52