Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Nastavlja se slobodni pad građevinara?

04. Veljača 2013.

Na početku tjedna na Zagrebačkoj burzi trgovanje će vjerojatno biti oprezno dok investitori čekaju nove vijest iz domaćeg gospodarstva, a ponajprije financijska izvješća kompanija.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks spustio se prošloga tjedna 0,14 posto, na 1.899 bodova, a Crobex10 0,35 posto, na 1.063 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 67,5 milijuna kuna, što je oko 10 milijuna manje nego prethodnoga tjedna.

- U proteklome tjednu na domaćem tržištu svjedočili smo dobitonosnim prodajama zbog čega su Crobexi blago oslabili, uz prosječni dnevni promet od svega 12,5 milijuna kuna - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je protekloga tjedna bila dionica HT-a, s prometom od gotovo 13 milijuna kuna. Cijena joj je skliznula 2,75 posto, na 213 kuna. Znatnije se trgovalo i dionicom Leda, za koju je prošloga tjedna potpisan drugi ugovor o market makingu. Promet njome bio je nešto veći od šest milijuna kuna, uz rast cijene od 0,78 posto, na 7.750 kuna.

Među likvidnijim izdanjima bila je i dionica Petrokemije, s prometom od 2,7 milijuna kuna, i stagnacijo ciejne za 239 kuna. Znatniji rast cijene ostvarile su dionice Varteksa, za 18,30 posto, Diokija 16,21 posto te redovne dionice Croatia osiguranja 5,85 posto.

S druge strane, znatnije su pale cijene dionica građevinskog sektora – Hidroelektre niskogradnje za 14,58 posto, Instituta IGH za 10,95, Ingre za 10,82, a Industrogradnje za 4,55 posto.

- Dionice građevinskog sektora protekloga tjedna našle su se na udaru većih prodaja. Pad cijene dionice IGH za gotovo 11 posto posljedica je objave gubitka za zadnje lanjsko tromjesečje od čak 285 milijuna kuna. Iako dobar dio toga gubitka čine jednokratne stavke, ti podaci ipak su razočaravajući, pogotovo kad se uzme u obzir pad prihoda za više od 40 posto - navodi Špolajr.

A na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 0,8 posto, na 14.009 bodova, najvišu razinu od listopada 2007. godine. S&P 500 ojačao je, pak, 0,7 posto, na 1.513 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu.

Na europskim se burzama, pak, prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3, a pariški CAC 0,1 posto.

- I dok su na Wall Streetu indeksi ojačali šesti tjedan zaredom, poduprti solidnim poslovnim izvješćima kompanija te podatkom o rastu ekonomske aktivnosti u američkom proizvodnom sektoru 44. mjesec uzastopno, na europskim burzama najvažniji indeksi uglavnom su oslabili, a najviše burzi perifernih članica eurozone, poput španjolske i talijanske. Doprinos lošijem raspoloženju u Europi vjerojatno je dao podatak o većem od očekivanja padu prometa u maloprodaji u Njemačkoj, što je signal da su potrošači u tom najvećem europskom gospodarstvu nesigurni - ističe Špoljar.

A na početku ovoga tjedna vjerojatno nas čeka oprezno trgovanje, dodaje Špoljar. Na većini azijskih i europskih burzi cijene su dionica jutros porasle.

- Vidjet ćemo hoće li prevladati raspoloženje kao i na inozemnim burzama ili će domaće tržište biti pod utjecajem vijesti iz domaćeg gospodarstva, primjerice prošlotjednog snižavanja kreditnog rejtinga od strane Moody‘sa - kaže Špoljar.

02. svibanj 2024 18:57