10. srpanj 2013.

ZSE: Nema svježeg novca, unatoč isplatama dividenda

U nedostatku značajnijih vijesti trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas protječe mirno, promet je vrlo mršav, a Crobex indeksi stagniraju.

Crobex je oko podneva bio u minusu 0,02 posto, na 1.820 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,10 posto, na 1.028 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva samo 1,2 milijuna kuna, oko 2 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

- Promet je i dalje vrlo skroman. Premda su HT i još neke kompanije ovih dana isplatile dividendu, svježeg novca na tržištu baš i nema - kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva u Banci splitsko-dalmatinskoj.

Najveći promet, oko 270 tisuća kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a, a cijena joj je pala 0,7 posto, na 173,62 kune. S prometom od oko 200 tisuća kuna slijedi dionica Vupika, koja je poskupila 1,1 posto, na 130 kuna. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesle porasla je, pak, 0,8 posto, na 1.500 kuna, uz promet od 150 tisuća kuna. Tehnička slika pokazuje da bi se u idućem razdoblju Crobex mogao kretati u prilično uskom rasponu.

- Nakon što se prošloga tjedna probio iznad 20-dnevnog pomičnog prosjeka, Crobex potporu sada nalazi oko razine od 1.800 bodova, dok bi, s druge strane, na otpor naišao na razini od 1.850 bodova - kaže Siniša Gašparević.

I na europskim se burzama danas trguje oprezno jer su jutros objavljeni podaci pokazali da je u lipnju kineski izvoz pao za 3,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njegov prvi pad od siječnja prošle godine, dok je uvoz oslabio 0,7 posto. To su novi u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Ponajviše zbog toga, oko podneva su pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili u minusu između 0,3 i 0,4 posto.