Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Oči ulagača uprte u Petrokemiju

07. Lipanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim tržištima, a u fokusu ulagača mogla bi biti dionica Petrokemije zbog prijedloga poslovodstva da se prvo smanji, a potom poveća temeljni kapital.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je porastao 0,91 posto, na 1.858 bodova, a Crobex10 za 1,13 posto, na 1.062 boda, čime su se odmaknuli od najnižih razina u pet mjeseci. Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,6 milijuna kuna, što je otprilike dva milijuna manje nego dan ranije.

Najveći promet, 2,7 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, uz porast cijene za 0,24 posto, na 209,50 kuna. Slijedi dionica Diokija, s gotovo 2 milijuna kuna prometa, a po skoku cijene za 12 posto, na 30,69 kuna, bila je i najveća dobitnica.

U fokusu investitora bila je i dionica AD Plastika, koja je poskupjela 2,74 posto, nakon što je jučer predložena isplata ostatka dividende od 4 kune po dionici, s obzirom da je predujam od 4 kune već isplaćen.

- Ovoga tjedna na domaćem tržištu više je bilo negativnog nego pozitivnog raspoloženja. Iako su Crobexi jučer konačno malo živnuli, danas očekujem njihovu stagnaciju, djelomično zbog toga što je kraj tjedna, ali i zbog toga jer nema poticajnih poslovnih vijesti - ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

U fokusu ulagača danas bi mogla biti dionica Petrokemije, jer je poslovodstvo predložilo Glavnoj skupštini smanjenje temeljnog kapitala s 902,1 milijun kuna na 567,9 milijuna kuna radi pokrivanja gubitaka iz prethodnih godina.

Smanjenje kapitala provelo bi se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna, a sve troškove tog smanjenja snosit će sama kompanija.

Nakon toga Uprava predlaže povećanje temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, za najviše 187,44 milijuna kuna do najviše 755,43 milijuna kuna. To bi se provelo izdavanjem najmanje 551.285 do najviše 1.102.569 novih redovnih dionica na ime. A na inozemnim je burzama puno neizvjesnosti uoči objave ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

- U fokusu investitora na inozemnim burzama bit će podaci o zaposlenosti u SAD-u u svibnju, zbog važnosti tog podatka za daljnji smjer monetarne politike Feda - zaključuje Bešević.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, nakon vrlo nestabilnog trgovanja tijekom kojeg je Dow Jones indeks oscilirao u rasponu od gotovo 200 bodova. Dow Jones je na kraju dana bio u plusu 0,53 posto, dok je S&P 500 porastao 0,85, a Nasdaq indeks 0,66 posto.

Nesigurnost ulagača posljedica je strahovanja da će Fed uskoro zaoštriti monetarnu politiku, a ta odluka ovisit će o stanju u gospodarstvu, ponajviše na tržištu rada, jer je kao glavni cilj svoje poticajne monetarne politike središnja banka postavila pad stope nezaposlenosti na 6,5 posto.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će danas biti objavljeno. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 170.000, malo više nego u travnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, pri čemu je japanski Nikkei indeks zaronio u ‘područje medvjeda‘ jer se ulagači plaše da će podaci o zapošljavanju u SAD-u biti slabiji nego što analitičari očekuju. A na europskim burzama indeksi jutros stagniraju jer ulagači ne žele riskirati prije podataka iz SAD-a.

23. travanj 2024 23:56