Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Pod povećalom dionice Agrokorovih perjanica

14. Lipanj 2013.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, pod pritiskom korekcije cijene dionice HT-a, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stabilizacija Crobexa, a pažnju ulagača mogle bi privući dionice Agrokorovih kompanija zbog pisanja slovenskih medija da je Nova ljubljanska banka odlučila tom koncernu prodati svoj udjel u Mercatoru.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer je pao 1,37 posto, na 1.799 bodova, najnižu razinu od 3. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.770 bodova. Crobex10 potonuo je, pak, 2,39 posto, na 1.020 bodova, najnižu razinu od 8. siječnja, kada je na zatvaranju bio 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,6 milijuna kuna, što je otprilike 7,6 milijuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Rivijere Adrie, 8,5 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 5,07 posto, na 14,50 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s 3,4 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 10,71 posto, na 182,14 kuna, jer se od jučer tom dionicom trguje bez prava na dividendu za prošlu godinu. Dividenda u bruto iznosu od 20,51 kunu po dionici bit će isplaćena 8. srpnja.

-Domaće tržište danas bi se moglo oporaviti, nakon nekoliko negativnih dana, a potom i jučerašnje oštre korekcije, uslijed nastupa ‘ex-dividend datea‘ za dionicu HT-a. Danas bi u fokusu investitora mogle biti dionice Agrokorovih kompanija, nakon što je objavljeno da je Nova ljubljanska banka odlučila tom koncernu prodati svoj udjel u Mercatoru- kaže portfelj Maja Bešević Vlajo, menadžerica u Podravskoj banci.

Slovenski radio, koji se poziva na neslužbene izvore, tvrdi da se Nova Ljubljanska banka (NLB) u četvrtak, kao prva članica u konzorciju koji je pregovarao s Agrokorom o prodaji ukupno 53 posto dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, odlučila na potpisivanje ugovora, uz suglasnost slovenske vlade.

To piše i ljubljansko Delo, koje ocjenjuje da će se s prodajom vjerojatno suglasiti i ostali članovi prodajnog konzorcija sastavljenog od banaka i skupine Pivovarne Laško, čiji bi nadzorni odbor odluku trebao donijeti u petak.

‘Delo‘ javlja i da je Agrokor u završnim pregovorima vlasnicima ponudio 120 eura po dionici Mercatora, te da bi prema tome, ako ga u cijelosti preuzme, vlasnici dobili ukupno 450 milijuna eura.

-Na nešto bolje raspoloženje na domaćem tržištu danas bi mogla utjecati pozitivna kretanja na inozemnim tržištima. Na Wall Streetu su se jučer indeksi oporavili zahvaljujući solidnim makroekonomskim pokazateljima, pa se oporavak očekuje danas i na europskim burzama- dodaje Bešević Vlajo.

Nakon tri dana poniranja, na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer su bolji nego što se očekivali podaci iz američkog gospodarstva ublažili strahovanja ulagača od smanjenja poticajnih monetarnih programa Feda.

Dow Jones ojačao je 1,21 posto, dok je S&P 500 porastao 1,48, a Nasdaq indeks 1,32 posto.

Ulagači se plaše da će Fed povući poticajne mjere prije nego što gospodarstvo bude na putu samoodrživog rasta. No, jučer su podaci o potrošnji i s tržišta rada ublažili ta strahovanja.

Promet u američkoj trgovini na malo porastao je u svibnju 0,6 posto, više od očekivanih 0,4 posto i više nego u travnju, kada je rast iznosio 0,1 posto. To pokazuje da jača potrošnja Amerikanaca, koja je glavna poluga rasta bruto domaćeg proizvoda.

Uz to, prošloga je tjedna broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 12.000, na 334.000, što ukazuje na stabilno poboljšanje situacije na tržištu rada.

Zahvaljujući oporavku Wall Streeta, jutros i na azijskim te europskim burzama vlada nešto bolje raspoloženje, pa su cijene dionica porasle nakon četiri dana pada.

-U fokusu investitora bit će novi američki pokazatelji, i to izvješća o proizvođačkim cijenama, industrijskoj proizvodnji i povjerenju potrošača- zaključuje Bešević Vlajo.

26. travanj 2024 06:34