Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Poslovni rezultati kompanija mogli bi odrediti smjer Crobex indeksa

26. Srpanj 2018.

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje dok se čekaju objave poslovnih rezultata domaćih kompanija, a o tim rezultatima ovisit će smjer kretanja Crobex indeksa.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,14 posto, na 1.821 bod, dok je Crobex10 porastao 0,38 posto, na 1.055 bodova.

>>>U fokusu investitora poslovni rezultati domaćih kompanija

Redovni promet dionicama iznosio je 3,1 milijun kuna, što je oko 1,3 milijuna manje nego dan prije.

- Dionički indeksi Zagrebačke burze jučerašnje su trgovanje okončali s različitim predznacima. Po pitanju likvidnosti, imali smo skroman dan, bez dionice s milijunskim prometom. Premda je sezona objava poslovnih izvješća u punom zamahu, ipak je izostala veće aktivnost ulagača. Tako su jučer svoje poslovne brojke, između ostalih, objavili Kraš, HPB, Optima telekom itd., kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Splitske banke.

Najveći promet, oko 890 tisuća kuna, ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adris grupe, pri čemu joj je cijena porasla za 0,7 posto, na 429 kuna.

S prometom od oko 805 tisuća kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupila 3,3 posto, na 156 kuna.

>>>Zagrebačka burza: Dionica Podravke porasla 4,3 posto

Dionicom Atlantske plovidbe ostvaren je, pak, promet od 383 tisuće kuna, a cijena joj je pala 4,2 posto, na 430 kuna.

Više od sto tisuća kuna prometa zabilježila je još samo dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila 0,5 posto, na 39,90 kuna.

- Na današnji smjer, kako dioničkih indeksa, tako i iznosa trgovinskog prometa, uvelike bi mogli utjecati poslovni rezultati domaćih kompanije, prvenstveno misleći na HT, čije će brojke danas biti objavljene”, kaže Kalajžić.

A na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle nakon vijesti da su se predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili da će krenuti u pregovore o uklanjanju carinskih i drugih trgovinskih prepreka između SAD-a i Europske unije.

>>>ZSE: Snažan rast Crobexa, u fokusu Podravka

- Sastanak se održao u večernjim satima, a razgovor dvojice čelnika urodio je plodom, te je više nego izvjesno da će se izbjeći tzv. trgovinski rat između SAD i EU. Čelnici su naglasili da će se carinski problemi uklanjati pregovorima, a postoji mogućnost da se pojedine carine potpuno ukinu. Zaključci sa sastanka, u kombinaciji s dobrim objavama poslovnih rezultata, rezultirali su jučer snažnim porastom dioničkih indeksa na Wall Streetu, kaže Mišo Kalajžić.

Dow Jones ojačao je 0,7 posto, dok je S&P 500 porastao 0,9, a Nasdaq indeks 1,2 posto.

A na europskim su burzama jučer, uoči sastanka između Trumpa i Junckera, cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9, a pariški CAC 0,1 posto.

13. travanj 2024 19:03