Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: U očekivanju rezultata Podravke

18. Srpanj 2013.

Investitori se polako okreću novoj sezoni objave financijskih izvješća, koju danas započinje Podravka, stoga je na Zagrebačkoj burzi moguća nešto veća aktivnost, no i dalje se očekuje stagnacija Crobexa.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Iako je jučer Crobex veći dio trgovanja proveo u plusu, do kraja dana oslabio je 0,33 posto, na 1.829 bodova. Crobex10 spustio se, pak, 0,08 posto, na 1.027 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 13 milijuna kuna, što je oko 6 milijuna kuna više nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 7,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena skočila 3,34 posto, na 180 kuna, što je njezina najviša razina u zadnjih mjesec dana. Cijena te dionice oporavlja se nakon što je prije dva dana dotaknula rekordno nisku razinu od 169 kuna.

- Na domaćem tržištu investitori se polako okreću novoj sezoni polugodišnjih izvješća, pa je moguća njihova nešto veća aktivnost uslijed pozicioniranja uoči objava. No, Crobexi će vjerojatno stagnirati i dalje, pitanje je samo s kojim predznakom - kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Uz uobičajeno najlikvidnija izdanja, u fokusu bi se mogle naći dionice Podravke i Petrokemije. Podravka će u 13,00 sati održati konferenciju za medije na kojoj će informirati o polugodišnjim poslovnim rezultatima.

Petrokemija je, pak, danas objavila javni poziv za dokapitalizaciju. U prvom krugu pravo upisa dionica imaju postojeći dioničari, a maksimalno mogu upisati 1.102.569 dionica.

U drugom krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu imali bi dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu, dok bi u trećem krugu nove dionice bile ponuđene na upis svim ulagačima.

Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu cijene od 170 do 228 kuna za dionicu. Upis će se smatrati uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 551.285 dionica.

A na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon što je predsjednik Fed Ben Bernanke kazao da nisu postavljeni konkretni rokovi za smanjenje poticajnih monetarnih mjera, već da to ovisi o situaciju u gospodarstvu.

Dow Jones ojačao je 0,12 posto, dok je S&P 500 porastao 0,28, a Nasdaq indeks 0,32 posto.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno. I dok ih je umirio predsjednik Feda, zabrinjava ih gospodarska situacija u Kini, gdje je rast cijena nekretnina u lipnju bio manji nego mjesec dana prije, ali je na godišnjoj razini zabilježio najsnažniji rast u ovoj godini.

I na europskim se burzama jutros trguje oprezno zbog niza slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata europskih kompanija.

- U fokusu ulagača na europskim burzama ovih su dana poslovni rezultati kompanija. Zbog nešto slabijih izvješća nego se očekivalo nekolicine kompanija, čini se da bi danas moglo prevladati negativno raspoloženje - zaključuje Franin.

19. travanj 2024 23:51