Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: Ulagači se povukli i čekaju financijska izvješća

29. Travanj 2013.

Smjer Crobex indeksa Zagrebačke burze danas će prvenstveno ovisiti o financijskim izvješćima domaćih kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, čija će se objava intenzivirati tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,33 posto, na 1.942 boda. Nakon četiri tjedna neprestanog slabljenja, taj je indeks zaronio na najnižu razinu od kraja veljače. No, Crobex10 uspio je prekinuti 3-tjedni negativni niz, ojačavši prošloga tjedna 0,15 posto, na 1.090 bodova. Redovni promet iznosio je 71,8 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna više nego tjedan dana prije, no i dalje je riječ o niskoj likvidnosti.

- Nažalost, na domaćem tržištu nastavljen je i prošloga tjedna negativni sentiment, pa je Crobex oslabio četvrti tjedan zaredom. Prosječni dnevni prometi kretali su se oko 12 milijuna kuna dnevno, što je najviše u zadnjih pet tjedana. No, izuzme li se u petak ostvarenih 23 milijuna kuna dionicom Hotela Makarska, prosječan dnevni promet bio je svega 7,5 milijuna kuna, najniže od početka godine - kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Najlikvidnija je bila dionica Hotela Makarska, s prometom od 25,35 milijuna kuna. Cijena joj je skočila za 4,2 posto, na 147,99 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 5,3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala blagih 0,04 posto, na 214,07 kuna. U većem fokusu investitora bila je i povlaštena dionica Adrisa, kojom je ostvareno 4,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je skočila 4 posto, na 295,50 kuna.

- Nakon opreznog prošlotjednog trgovanja u očekivanju financijskih rezultata kompanija za prvo tromjesečje, danas i sutra većina investitora pratit će objavu poslovnih izvješća, i to će ponajviše utjecati na smjer kretanja cijena dionica - navodi Špoljar. Na inozemnim je burzama, pak, tjedan dobro počeo. Na azijskim i europskim tržištima cijene su dionica jutros blago porasle, premda su već prošloga tjedna snažno skočile.

- Iza nas je prilično uspješan tjedan na inozemnim burzama. Najviše su porasle cijene dionica rudarskog, tehnološkog i financijskog sektora. I nadalje će u fokusu investitora biti financijska izvješća kompanija, ali i makroekonomske objave. Danas očekujemo izvješće o povjerenju potrošača u eurozoni te podatke o prodaji kuća i osobnoj potrošnji u SAD-u - zaključuje Špoljar.

19. travanj 2024 08:32