Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: val optimizma izvana mogao bi podići i domaće tržište

11. Travanj 2013.

Snažan val optimizma na svjetskim burzama danas bi mogao pozitivno utjecati i na Zagrebačku, a u većem fokusu investitora mogle bi biti dionice kompanija za koje je najavljena privatizacija, kao i one koje su u procesu restrukturiranja.

Crobex indeks jučer je porastao 0,37 posto, na 1.981 bod, a Crobex10 0,28 posto, na 1.101 bod. Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 12,6 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna više nego dan ranije.Najveći promet, gotovo 6 milijuna kuna, ostvareno je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena stagnirala oko 215 kuna.

Slijedi dionica Croatia osiguranja, s prometom od 655.000 kuna, a kako je najavljena privatizacija te kompanije, cijena joj je porasla daljnjih 2,2 posto, na gotovo 8.439 kuna.

Cijena dionice Jadranskog naftovoda porasla je, pak, 1,6 posto, nakon što je Nadzorni odbor najavio prijedlog isplate dividende u bruto iznosu od 27,62 kune po dionici.

Nadalje, Ericsson Nikola Tesla objavio je jučer poziv na Glavnu skupštinu koja će se održati 28. svibnja, a među predloženim odlukama jest i ona o isplati dividende u bruto iznosu od 170 kuna po dionici. Datum presjeka je 21. svibnja, odnosno „ex-dividend datum“ je 17. svibnja.

- Iako je domaće tržište u zadnje vrijeme smanjilo korelaciju s kretanjem na inozemnim burzama, vjerujem da bi snažan val optimizma u inozemstvu mogao danas pozitivno utjecati i na Zagrebačku burzu - kaže Mirko Matić, broker u Centar banci.

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti, jer se ulagači nadaju dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nastavku vođenja labave monetarne politike sve dok rast gospodarstva ne bude samoodrživ.

Dow Jones indeks ojačao je 0,88 posto, na 14.802 boda, dok je S&P 500 skočio 1,22 posto, na 1.587 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjim rekordnim dosezima S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu te novim naznakama jačanja kineskog gospodarstva.

- Manje novih pozitivnih vijesti za domaće tržište proteklih je dana uzrokovalo indiferentnost investitora na optimizam s europskih i američkih burzi - ističe Matić.

Navodi i da su početkom godine dionice na Zagrebačkoj burzi ostvarile snažan cjenovni porast, što sugerira da na domaćem tržištu ipak ima investitora kojima dionice predstavljaju atraktivnu klasu imovine, pogotovo u ranoj fazi gospodarskog oporavka.

- Međutim, još je uvijek upitno jesmo li u ranoj fazi oporavka, pa su investitori pomalo inertni u donošenju odluka dok iščekuju objave makroekonomskih pokazatelja i kvartalnih financijskih izvješća kompanija, koji bi im mogli dati odgovore na njihova pitanja - napominje Matić.

Kao pozitivnu vijest izdvaja odluku Hrvatske narodne banke o smanjenju kamatne stope na prekonoćne depozite s 0,25 posto na nulu, uslijed visoke likvidnosti financijskog sektora. Cilj je ove odluke poticanje kreditne aktivnosti kroz preusmjeravanje viška likvidnosti koji banke drže kod HNB-a.

- Kao i proteklih dana, u većem fokusu investitora i danas bi mogle biti dionice turističkih kompanija i onih koji su u procesu restrukturiranja, te dionice Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, jer je najavljena njihova privatizacija - zaključuje Matić.

19. travanj 2024 02:54