Aktualno
StoryEditor

U 10 mjeseci u Coloradu prodano milijardu dolara trave

12. Listopad 2017.

Industrija legalne marihuane u Coloradu je tijekom 2017. ostvarila promet u iznosu od milijarde dolara u samo 10 mjeseci, piše The Cannabist.

Prijavljeni trgovci u toj državi su do kolovoza ove godine prodali medicinske i rekreativne marihuane u vrijednosti većoj od 1.02 milijarde dolara. Prodaja je u odnosu na prvih osam mjeseci 2016. godine porasla za 21 posto, a tada je iznosila 846.5 milijuna dolara.

>>>Izrael želi postaviti ‘zlatni standard’, postati veliki izvoznik medicinskog kanabisa

Tijekom kolovoza, prodaja je iznosila gotovo 137 milijuna dolara, od toga 100.3 milijuna marihuane prodano je za konzumaciju u rekreativne svrhe, te 36.5 milijuna dolara za medicinsku upotrebu.

Podaci o prodaji ostvarenoj tijekom kolovoza mogu varirati zbog izmijena porezne strukture. Posebna stopa poreza na uživanje marihuane u rekreativne svrhe povećala se na 15 posto s prethodnih 10 posto kao posljedica novog zakona. Porezna stopa za medicinsku marihuanu i pribor iznosi 2.9 posto.

>>>Psihoaktivne gljive mogle bi postati lijek

Prodaja rekreacijske marihuane za srpanj i kolovoz izračunata je temeljem nove porezne stope od 15 posto. Ekonomisti i državni dužnosnici predviđaju da će se godišnja stopa rasta prodaje kanabisa u Coloradu na koncu stabilizirati sa sazrijevanjem i zasićenjem tržišta, a druge države prihvatiti novi izvor poreznih prihoda.

26. travanj 2024 00:56