Aktualno
StoryEditor

U Bjelovaru počela Lider invest turneja na kojoj se promiču i nagrađuju najbolje proizvodne investicije

04. Travanj 2017.

Počela je Lider invest turneja. Prvi od četiri ovogodišnja investicijska foruma traje od jutros u Bjelovaru Projekt kojim Lider već drugu godinu za redom prepoznaje, promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije, uvodno je predstavio glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa Miodrag Šajatović

- Naša teza je da je izvoz glavni pokretač BDP-a i da može Hrvatsku gurnuti prema stopama rata iznad 3 i 4 posto. Svi koji kreću u proizvodne investicije moraju računati na inozemno tržište. Postoji dojam da nema proizvodnih investicija, ali kad idemo na teren vidimo da ih ima i želimo ih promovirati. Mnogi vrijedni poduzetnici založili su svoje kuće i nekretnine da bi otvorili neki proizvodni pogon, neki od njih žele ostati anonimni, a mi želimo nagraditi najbolje i pokazati drugima da se može. Idealna investicija, nešto što možda ne postoji, je investicija koja će dovesti do proizvodnje 100 posto za izvoz, svi inputi su domaći, zapošljava veliki broj ljudi, ima veliku dodanu vrijednost i ekološki je čista. Neki od prošlogodišnjih nagrađenih bili su blizu tom idealnom modelu - rekao je uvodno Šajatović.

>>>Mladen Vedriš predstavio projekt Lider invest koji promiče i nagrađuje najbolje proizvodne investicije

Na manifestaciji koja se održava u prostorijama bjelovarske Hrvatske gospodarske komore, uvodno je govorio i predsjednik županijske komore Jakov Ćorić.

-U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji imamo značajan rast investicija od 49 posto, u gotovo svim sektorima. Jaki smo u mnogim sektorima, a u drvnoj industriji, proizvodni jaja i proizvodnji mliječnih proizvoda prvi smo u državi. S druge strane, bet obzira koliko se investirao, imamo puno nezaposlenih i jedna smo od nerazvijenih županija. Nove tehnologije dokidaju radna mjesta, a županija je iako dobro prostorno pozicionirana, prometno izolirana. Očekujemo aktiviranje gospodarskih zona, gradnju autocesta i velike investicije strani investitora, što će dovesti do daljnjeg razvoja i zamaha, očekujem dobru perspektivu – rekao je Ćorić.

Sudionike prvog ovogodišnjeg Lider investa pozdravio je i Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije i rekao da je samo za grad Bjelovar trenutno izdano građevinskih dozvola u vrijednosti od 200 milijuna eura, a u cijeloj županiji oko 300 milijuna. Tendencije razvoja su dobre, rekao je Bajs, spomenuo velika najavljena ulaganja u obnovljive izvore energije, među njima i jedno vrijedno 10 milijuna eura i pohvalio se da njegova županija više izvozi nego što uvozi.​

24. travanj 2024 09:33