Aktualno
StoryEditor

U borbi za privlačenje banaka iz Londona nakon Brexita, Njemačka spremna ublažiti propise

20. Svibanj 2017.

Njemačka bi mogla olakšati zapošljavanje i otpuštanje visokih bankarskih dužnosnika, kazao je u intervjuu u petak visoki dužnosnik stranke CDU kancelarke Angele Merkel u kontekstu zahuktavanja utrke europskih gradova za privlačenje financijskih grupa iz Londona nakon Brexita.

Mjera bi zahvatila one koji godišnje zarađuju oko 250.000 eura a predstavljala bi rijetku iznimku u strogim njemačkim zakonima o radu, primjećuje Reuters. Cilj zakonskih izmjena bilo bi pridobivanje globalnih banaka koje će nakon izlaska Britanije iz EU seliti zaposlenike iz Londona, a brinu ih zakoni koji otežavaju njihovo otpuštanje.

>>> VIDEO: Brexit zemljopisno središte EU gura dublje u ‘slikovitu bavarsku zabit’

"Ne trebamo omogućiti njemačku zaštitu od otpuštanja onima koji najviše zarađuju u bankarskom sektoru. Postoji politička mogućnost za izmjenu tog zakona do sredine iduće godine ili ujesen 2018. godine, kada na dužnost stupi nova vlada", kazao je u razgovoru za Reuters Bouffier, potpredsjednik Merkeličine Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Njemačku, podsjeća Reuters, u rujnu čekaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje dobar rezultat Merkeličina konzervativnog bloka. "Razgovarao sam o tome s kancelarkom Merkel i ona to podupire, kao i njemačko ministarstvo financija", kazao je Bouffier, također i premijer savezne njemačke države Hessen u kojoj se nalazi Frankfurt.

"Njemačka nudi stabilnost. Očekujem konkretne odluke banaka tijekom ljeta. One neće čekati ishod pregovora o Brexitu", procjenjuje njemački dužnosnik. Prijedlog se vremenski podudario sa zahuktavanjem utrke među konkurentskim centrima, uključujući Dublin, Pariz i Frankfurt, a očekuje se da će globalne banke u idućim tjednima odabrati jedan od tih gradova kao svoju bazu iz koje će voditi poslovanje unutar Europske unije.

>>> Merkel: Brexit vodi u neočekivana područja, zahvatit će i pse i mačke

Lobisti koji promoviraju Pariz kao financijsko središte također traže ublažavanje propisa kojima se reguliraju otkazi no taj je prijedlog odbacila prijašnja francuska vlada. Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron možda će biti otvoren za takve izmjene, no njegova je stranka nova i možda će morati upravljati zemljom s koalicijskim partnerom, što nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost zemlje.

Bouffier pak očekuje da će većina velikih američkih banaka s globalnim poslovanjem izabrati Frankfurt za primarno središte u EU. Banke kojima je London baza za prodaju usluga diljem EU-a strahuju da će izgubiti pristup tom tržištu nakon što Britanija izađe iz EU-a, što ih primorava da traže uporište u drugim zemljama članicama.

25. travanj 2024 19:08