Aktualno
StoryEditor

U Francuskoj pronađena ‘skica gole Mona Lise‘

29. Rujan 2017.

Skica žene načinjena drvenim ugljenom, pronađena u jednoj umjetničkoj zbirci u Francuskoj, mogla bi prikazivati potpuno nagu Mona Lisu, kažu stručnjaci, a prenosi BBC. 

Godinama se smatralo kako je portret žene, koji je poznat pod nazivom Monna Vanna, djelo nepoznatog autora koji je radio u studiju Leonarda da Vincija. Međutim stručnjaci su pronašli dovoljno dokaza koji kazuju da je veliki majstor paralelno radio na crtežu i na portretu Mona Lise. Drugim riječima, Leonardo da Vinci velikim je dijelom sam nacrtao Monna Vannu, koja je Mona Lisa.

‘Gledamo u nešto što je nastalo paralelno s Mona Lisom, na kraju Leonardovog života. To je sigurno rad koji je bio priprema za ulje na platnu,‘ rekao je agenciji AFP, kustos Mathieu Deldicqu.

Detaljnija istraživanja skice provedena su u Louvreu, a kustosi su uvjereni kako je Leonardo barem većim dijelom zaslužan za nastanak skice nage žene.

Inače, Monna Vanna je od 1862. godine čuvana u muzeju Conde, u palači Chantilly, gdje je bila uvrštena u zbirku Renesansne umjetnosti.

Stručnjaci su uvjereni kako ulje na platnu, izvješeno u Louvreu, poznato svijetu kao Mona Lisa i crtež u muzeju Conde, pod nazivom Monna Vanna, zapravo predstavljaju istu ženu,  Lisu Gherardini, suprugu trgovca tkaninom iz Firenze, Francesca del Gioconda, koji je od umjetnika i naručio izradu portreta.

-Kvaliteta kojom su nacrtani lice i ruke je doista iznimna. To nije blijeda kopija. Gledamo u nešto što je nastalo paralelno s Mona Lisom, na kraju Leonardovog života. To je sigurno rad koji je bio priprema za ulje na platnu, rekao je agenciji AFP, kustos Mathieu Deldicqu.

https://twitter.com/chantillydomain/status/913310361629192192

Konzervator u Louvreu, Bruno Mottin, potvrdio je da crtež datira iz vremena kada je Leonardo još bio živ, s početka 16. stoljeća.

Deldicqu je uvjeren kako je riječ o Mona Lisi jer je pozicija ruku i proporcije portretirane osobe potpuno identične, a malene rupe oko tijela nacrtane žene sugeriraju da je skica bila korištena kako bi se precrtale konture tijela na slikarsko platno.

Međutim, stručnjak je naglasio kako je dio skice nacrtan desnom rukom, a Leonardo je bio ljevoruk.

-Moramo biti razboriti. Ovo je vrlo krhak crtež  i rad na njemu je zahtijevan. Za utvrđivanje svih činjenica trebat će nam dosta vremena, rekao je Delicqu.

 

 

24. travanj 2024 03:21