Aktualno
StoryEditor

U iduće dvije do tri godine uložit će se više od milijardu kuna u cestovne projekte OBŽ-a

28. Svibanj 2018.

Na području Osječko-baranjske županije među najvažnijim cestovnim projektima su nastavak gradnje na V.c koridoru te ulaganja u obnovu državnih cesta, a planiraju se i projekti u željezničkom prometu te luci, istaknuto je u ponedjeljak nakon sastanka ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i predstavnika Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem.

>>>Anušić najavio nastavak izgradnje 5C koridora u punom profilu autoceste

Na sastanku zatvorenom za javnost ministar Butković, predsjednik uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Boris Huzjan, Hrvatskih cesta (HC) Josip Škorić i HŽ Infrastrukture Ivan Kršić te župan Anušić dogovorili su se o velikim investicijama na području županije.

Župan Anušić zadovoljan je dogovorenim i činjenicom da će se samo u projekte vezane za ceste u iduće dvije-tri godine uložiti više od milijardu kuna.

Ministar Butković istaknuo je u izjavi nastavak gradnje na koridoru V.c.

"Za neke objekte na toj dionici otvorene su ponude u vrijednosti od 80 milijuna kuna, a slijedi nastavak prema Belom Manastiru", rekao je Butković, dodajući da se u suradnji s Ministarstvom financija razgovara s međunarodnim financijskim institucijama kako bi se ta investicija financijski zaokružila.

>>>Osječko-baranjska županija potiče poduzetništvo sa 6,2 milijuna kuna

Ministar ove godine očekuje početak radova na dionici prema Belom Manastiru. Razgovarali su i o obnovi svih državnih cesta na području županije.

"Uskoro ćemo potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za obilaznicu Petrijevci, a do 2020. uložit će se 230 milijuna kuna u obnovu državnih cesta na području županije", rekao je Butković.

Istaknuo je da su dogovorena i dva projekta u luci - izgradnja terminala za prijevoz rasutih tereta, koji će se financirati iz EU, i izgradnja putničkog terminala.

"Za putnički terminal u ministarstvu je osigurano tri milijuna kuna, a treba šest, i u dvije godine to ćemo isfinancirati", dodao je.

Ministar je najavio i velika ulaganja u željezničku infrastrukturu.

>>>Župan Anušić: EU fondovi su ‘besplatni novci’ i naša je obveza u njima sudjelovati

Nedavno je potpisan ugovor za dionice Vinkovci-Vukovar i Zaprešić-Zabok, a podsjetivši na veliki projekt Dugo Selo-Križevci, najavio je uskoro natječaj za nastavak od Križevaca prema Mađarskoj i od Zagreba prema Rijeci. "To sve ide iz EU sredstava, vrijednost je veća od milijardu eura", rekao je Butković, dodajući da će početi i izrada dokumentacije za dionicu Virovitica-Osijek.

Stanje u osječkoj Zračnoj luci ocijenio je dobrim jer kroz nju prolazi više putnika i tereta.

"Znamo da imaju i nekih poteškoća u poslovanju pa smo razgovarali o načinima kako pomoći", rekao je Butković i dodao kako će se u 2019. godini iz državnog proračuna sigurno povećati izdvajanja za osječku Zračnu luku.

Na novinarski upit je li rješenje traženje strateškog partnera za tu luku, odgovorio je kako je i to jedna od opcija, ali se o tome nije konkretno razgovaralo.

Na molbu da komentira to što je za letove na osječku zračnu luku nedavno uveden zrakoplov star više od 20 godina, ministar je rekao kako je to u ovlasti Agencije za civilno zrakoplovstvo, koja će sigurno reagirati ako utvrdi neispravnosti.

>>>Plenković: Vlada konkretno, operativno dokazuje da joj je Slavonija prioritet

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić istaknuo je govoreći o konkretnim projektima te tvrtke na području Osječko-baranjske županije kako u iduće dvije godine u različite projekte namjeravaju uložiti oko 70 milijuna kuna te još 15-ak milijuna kuna u redovito održavanje pruga.

"Glavni projekti su izgradnja novog kolodvora Laslovo-Korođ, uređenje zgrade osječkog kolodvora u iznosu od 18 milijuna kuna, modernizacija 19 željezničko-cestovnih prijelaza, devet financiramo iz kredita Svjetske banke, a deset iz vlastitih sredstava", rekao je Kršić, dodajući da će se financirati i prilagodba željezničkoga graničnog prijelaza Erduta schengenskim zahtjevima.

23. travanj 2024 19:52