01. veljača 2018.

U Kini broj korisnika interneta premašio populaciju Europe

Broj korisnika interneta u Kini, već najviši na svijetu, još je porastao za 5,6 posto u 2017. da bi krajem prosinca iznosio 772 milijuna osoba, što je više od broja stanovnika Europe, objavile su vlasti.

Ukupno 55,8 posto od 1,4 milijarde Kineza sada se smatra korisnicima interneta, objavio je u srijedu u priopćenju Centar za informiranje o internetu (CNNIC), vladino tijelo. Kina je tako dobila 41 milijun korisnika interneta u godinu dana, istaknuo je CNNIC, što je više od cjelokupnog stanovništva Kanade.

>>> Kina isključila ‘disidentske’ chatbotove

Posebno je omiljen mobilni internet: približno 753 milijuna Kineza, ili 97,5 posto korisnika interneta, upotrebljava smartphone za pristup webu.

Peking drastično ograničava lokalni internet blokirajući pristup iz Kine brojnim stranim internet stranicama - Facebooku, Instagramu, Googleu, YouTubeu, Twitteru, kao i brojnim zapadnim medijima, cenzurirajući strogo sadržaje na društvenim mrežama i kineskim stranicama.

>>> Kina cenzurira sav LGBT sadržaj na internetu

Komunistički režim koji je pokrenuo ambiciozan plan "Internet Plus" svejedno otvoreno računa na razvoj snažne digitalne ekonomije, ohrabrujući inovativne startupove i stalnu eksploziju e-trgovine.

Broj korisnika interneta koji kupuju on line skočio je za 14,3 posto u 2017. na oko 533 milijuna potrošača, gotovo 68 posto korisnika koji kupuju putem smartphonea.