Aktualno
StoryEditor

FOTO: U Lideru se okupila ekipa koja je 1989. pokrenula Poslovni svijet

11. Travanj 2019.

Prije točno 30 godina, u Večernjem listu pokrenut je prilog Poslovni svijet. A tjednik Lider svoje korijene vuče upravo iz tog priloga iz davne 1989. godine.

Glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović okupio je ekipu koja je prije 30 godina pokrenula Poslovni svijet i uručio im prigodne zahvalnice.

- Ovo je ekipa koja je prije 30 godina pokrenula Poslovni svijet. Principi koje smo tada uveli vrijede i sada – kazao je Šajatović koji se u ime redakcije Lidera zahvalio svima.

Stjepan Andrašić je, kaže Šajatović, glavni krivac za sve. On je bio glavni urednik Večernjeg lista 1988. godine kad je jedne subote s odmora na Krku nazvao redakciju i rekao – napravite prilog Poslovni svijet.

Vladimir Matek te se godine vratio iz Pariza gdje je bio dopisnik Večernjeg lista. Javio se pomoći u pokretanju priloga kao urednik deska i zajedno s osnivačima Poslovnog svijeta stavio taj prilog na noge. Matek je jedan od utemeljitelja Ministarstva vanjskih poslova, a uspješnu karijeru završio je kao veleposlanik u Švedskoj.

Karlo Rosandić bio je jedan od prvih urednika Poslovnog svijeta. Kako u to vrijeme nije bilo računala ni interneta, rukom je crtao sve grafove koje su mu novinari i urednici zadali.

Ladislav Matejić, bio je grafički urednik koji je, kaže Šajatović, trpio i ispunjavao sve uredničke grafičke želje.

Deana Knežević često nije slušala ‘naredbe‘ urednika, kaže Šajatović. Te 1989. godine pratila je rad Vlade i makroekonomiju. Bila je kolumnistica, i pisala o gospodarskim temama za brojna izdanja.

Stella Bogdanić pratila je rad Sabora i uređivala rubriku ‘Pravila igre‘ u Poslovnom svijetu.

Zdravko Milinović jedan je od prvih urednika. Nije se dugo zadržao u Poslovnom svijetu, gradio je karijeru u velikim hrvatskim medijima.

- Imao je najviše energije od svih. On i ja smo jedini od osnivača koji još nisu u mirovini – kaže Šajatović.

Željko Vukelić, dugogodišnji je direktor Lidera i jedan od suvlasnika. Trinaest godina radio je u Poslovno svijetu pa u Poslovnom tjedniku, a na kraju u Lideru.

- Mišo i ja obilježavamo 30 godina zajedničkog rada – rekao je Vukelić.

15. travanj 2024 13:25