Aktualno
StoryEditor

U lipnju usporio godišnji rast prometa u trgovini na malo 1,8%

07. Kolovoz 2018.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku nastavljaju se povoljna kretanja u trgovini na malo, iako sporijom dinamikom. Naime u lipnju je godišnja realna stopa prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, usporila rast na 1,8% (4,4% nominalno) što je djelomično i posljedica visoke prošlogodišnje baze kada je godišnja realna stopa rasta iznosila 7,8%. Uz povoljne rezultate, podaci za lipanj potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje datiraju od rujna 2014. godine.

>>>Eurostat: Usporio rast maloprodaje

S druge strane, u odnosu na svibanj ove godine (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet je u lipnju, uz nominalan pad za 3,2%, bio realno niži za 4,1%. Pri tome je promatrajući indekse prema pretežnoj djelatnosti poslovnih subjekata promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 2,7%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima za 4,8%.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima, zabilježen je nominalni i realni rast na godišnjoj razini za 4,8% odnosno 2,2% dok je u odnosu na prethodni mjesec promet u trgovini na malo bio nominalno viši za 3,6% (3,9% realno).

U kumulativnom razdoblju, u prvih šest mjeseci ove godine, realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 3,9%. Obzirom na postupni rast godišnjih stopa inflacije, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 5,2%.

>>>Potrošnja u svibnju skočila gotovo 8 posto, najviše u 11 godina

Usporavanje godišnje stope rasta u lipnju (prema kalendarski prilagođenim indeksima prometa prema pretežitoj djelatnosti poslovnih subjekata) posljedica je usporavanja rasta u svim kategorijama prometa u trgovini na malo. Tako je u Trgovini na malo neprehrambenim proizvodima realan rast prometa iznosio 2,3% (nakon godišnjeg rasta od 10% u svibnju) dok je u kategorijama Trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima, Trgovine na malo osim trgovine motornim vozilima i motociklima te Trgovine na malo, osim specijaliziranih trgovina motornim gorivima i mazivima rast iznosio 1,5%.

Rastu prometa u trgovini na malo u prvoj polovini godine pridonijela je i dvoznamenkasta godišnje stope rasta prodaje novih automobila koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila rast od 18,9% u odnosu na isto razdoblje lani.

>>>Maloprodaja: Sklopljeno samo 30 posto novih ugovora s dobavljačima

Očekivanja o nastavku pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo podržana su pozitivnim pokazateljima s tržišta rada, odnosno rastom zaposlenosti (uz pad nezaposlenosti) te rastom nominalnih i realnih plaća. Navedeno ukazuje kako će glavni nositelj gospodarskog rasta i u narednim tromjesečjima ostati osobna potrošnja. U prilog navedenim kretanjima idu i očekivanja (ali i preliminarni podaci za srpanj) o još jednoj uspješnoj turističkoj sezoni, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti (iz podataka na temelju transakcija).

27. travanj 2024 02:39