Aktualno
StoryEditor

U ‘ljutu borbu‘ za smještanje EMA-e uključila se Njemačka, a Nizozemska ima ‘nemoralnu ponudu‘

12. Srpanj 2017.

Natjecanje zemalja Europske unije za ulogu domaćina Europske agencije za lijekove (EMA) dodatno je zaoštreno nakon što je u utrku ušla i Njemačka, a nizozemske vlasti u ponudu uvrstile skupi ured.

Njemačka je u srijedu objavila da će podnijeti zahtjev da se EMA iz Londona preseli u Bonn.

>>> Vlada osnovala radnu skupinu za EMA-u

"Ako se preseli u Njemačku, EMA će gotovo u susjedstvu imati koncentrirano stručno znanje i snažne partnere na koje se može osloniti. Zahvaljujući vrhunskom znanstvenom i gospodarskom okruženju Bonn je izvanredna lokacija za EMA-u", kazao je ministar zdravstva Hermannn Groehe u priopćenju koje je protivno običaju objavljeno na engleskom jeziku, primjećuje agencija AFP.

Prije ujedinjenja 1990. godine Bonn je bio glavni grad zapadnog dijela zemlje. Grad je i danas sjedište brojnih međunarodnih organizacija, uključujući čitav niz agencija Ujedinjenih naroda. I pojedina su njemačka ministarstva ostala u Bonnu dok su se ostala zajedno s Bundestagom vratila u Berlin.

Za sjedište agencije za lijekove kandidiraju se ukupno 24 zemlje EU, među kojima su Francuska, Finska, Danska, Nizozemska i Španjolska, ali i Hrvatska. Trenutno je njezino sjedište u Londonu odakle će zbog izlaska Velike Britanije iz EU preseliti 2019. godine.

>>> Plenković: Hrvatska će pripremiti kvalitetan prijedlog za udomljavanje EMA-e

Nizozemska je u utorak ‘zasladila‘ ponudu najavom da su spremni utrošiti 250 do 300 milijuna eura na gradnju zgrade isključivo za potrebe agencije za lijekove, piše europski informativni portal EUobserver.

Dodatna dva milijuna eura uložit će u matičnog regulatora i još osam milijuna u europsku mrežu regulatora za lijekove, najavili su u utorak u Bruxellesu prilikom predstavljanja nizozemske ponude ministrica zdravstva Edith Schippers, zamjenica gradonačelnika Amsterdama Kajsa Ollongren i predsjedatelj odbora direktora sveučilišnog medicinskog centra VU Wouter Bos.

Kandidati mogu predstaviti svoje ponude do 31. srpnja, Europska komisija donijet će preporuku a konačnu odluku donijet će u studenom zemlje EU. Finska je već poručila da bi mogla ignorirati preporuku Bruxellesa, napominje agencija AFP.

Glavna je zadaća agencije procjena lijekova i nadzor njihove primjene kod ljudi i životinja.

24. travanj 2024 09:15