02. siječanj 2018.

U mesu domaćeg proizvođača pronađene fekalne bakterije, čeka se inspekcija

Prije nekoliko mjeseci inspekcija je u trgovačkim lancima u mesu pronašla salmonelu. Nadzor je obuhvatio domaće i uvozne proizvode.

Ekipa HRT-ova Potrošačkog koda, na dojavu potrošača, odnijela je na analizu svinjska rebra domaćeg proizvođača. Nalaz je pokazao da je u mesu prisutna štetna bakterija Mojerela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu.

>>> Zaštita potrošača: 82,6 posto građana Hrvatske smatra da na naše tržište dolazi hrana koja je lošije kvalitete

Dijana Č. kupila je komad suhih rebaraca, a najbolje je, piše na deklaraciji, ako se upotrijebi do 17. prosinca. Kada je namjeravala shuhati ručak neugodno se iznenadila otvorivši rebarca. Za HRT je izjavila kako je je zapuhnuo smrad, da je cijela kuhinja zasmrdjela. Tvrdi kako je meso bilo u fazi truljenja.

>>>‘Posao’ proizvodnje mesa preuzet će biljke

- Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju, zašto nas truju, kazala je.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, meso su odnijeli na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli baketrijsku analizu. Otkrivene su enterobakterije i to dva soja, seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoću najnovijih metoda.

>>> Hrana blago poskupjela

- Ta mojerela je prvi puta izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji, kazala je dr. sc. Ivančica Kovaček iz Odjela za mikrobiološke analize, Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Prisustvo drugog soja enterobakterije - seracije - stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa - čovjek.

Nakon analize Dijana Č. je šokirana. Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa. Stručnjacima je sada teško reći da li je do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje.

>>>Budućnost je ‘100 posto meso s 0 posto životinjskog porijekla’

Proizvođač tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gospođe analizirali rebra, a testovi su pokazali da je s mesom sve u redu. Takvo meso ne smije se prodavati, poručuju stočari - kontrole kvalitete postoje, no sustav, kažu, propušta, jer veterinarska inspekcija kontrolira samo pogone, odnosno klaonice.

Uprava trgovačkog lanca u kojem je kupljeno meso slučaj ne žele komentirati. Mišljenja su kako je na meso moglo utjecati više vanjskih čimbenika.

Na potezu je inspekcija od koje građani očekuju da ažurnije radi svoj posao