Aktualno
StoryEditor

U Metkoviću Štromar podijelio ključeve POS-ovih stanova vrijednih 29 milijuna kuna

29. Svibanj 2018.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u utorak je u Metkoviću podijelio ključeve 21 stana obiteljima koje su stanove kupile po programu poticane stanogradnje (POS).

>>>Zakonski prijedlog za ubrzavanje POS-a

"Otvoreni smo i obavezni svakom gradu i općini pomoći u podizanju kvalitete života. U mojem je fokusu rješavanje stambenog pitanja naših mladih, a za mnoge je poticana stanogradanja jedina mogućnost rješavanja tog pitanja. POS se pokazao kao uspješan model za kojim vlada velik interes građana. Posebno na obali gdje su skočile cijene nekretnina", istaknuo je ministar Štromar koji je ključeve stanova obiteljima podijelio u pratnji zamjenika gradonačelnika Metkovića Damira Rajića, zamjenice župana Dubrovačko-neretvanskog Žakline Marević i direktora APN-a Slavka Čukelja.

Ministar Štromar rekao je kako se zbog velikog interesa za subvencijama mijenja zakon kojim će se ponovno, uz poboljšane uvjete, omogućiti podizanje stambenih kredita za kupnju stana, kupnju ili izgradnju kuće. Subvencioniranje stambenih kredita najavio je kao mjeru stambenog zbrinjavanja, ali i demografsku mjeru.

>>>Ministar Štromar obišao POS stanove u Šibeniku i najavio gradnju novih

Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene zakona o POS-u kojim će se, između ostaloga, omogućiti i najam za službenike deficitarnih zanimanja, kao sto su liječnici, znanstvenici, profesori ili učitelji.

"Znamo kako je danas teško ne samo privući, nego i zadržati takve ljude u manjim sredinama, posebice na otocima. Iz tog razloga išli smo u izmjene zakona. Zakonom je predviđeno i kompletno uređenje stanova za najam, a najamninu će plaćati gradovi, općine ili pak ustanove“, naglasio je ministar Štromar.

POS-ova višestambena zgrada u Ulici Ante Starčevića u Metkoviću ima dva ulaza i 55 stanova ukupne netto korisne površine stanova, s pripadajućim garažno-parkirnim i vanjskim parkirnim mjestima, od 3.658 četvornih metara. Radovi na izgradnji počeli su 26. rujna 2016. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Projektni ured Glavinić iz Metkovića, a radove je izvodila tvrtka MGA Nekretnine, također iz Metkovića.

>>>Na Krku ‘niče’ 30 POS stanova, položen kamen temeljac

Nadzor i konzalting vodila je zagrebačka tvrtka Interkonzalting. Vrijednost investicije je oko 29 milijuna kuna (s PDV-om), od čega su oko 10 milijuna kuna poticajna sredstva Republike Hrvatske.

14. travanj 2024 16:53