Aktualno
StoryEditor

U mirovinu odlazi fotoreporter koji je promijenio tijek rata u Vijetnamu

16. Rujan 2017.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=2FrVpX-E0kI

Dobitnik Pulitzerove nagrade, fotoreporter Nick Ut, široj javnosti poznatiji kao autor fotografije "Napalm djevojčica", odlazi u mirovinu nakon 51 godine rada u Associated Pressu.

Prije odlaska u mirovinu, Ut, koji se profesionalnom fotografijom počeo baviti u ranoj dobi, sa samo 15 godina, ispričao je ekipi NBC Newsa kako je nastala slavna fotografija koja je promijenila tijek rata u Vijetnamu. Ut je fotoreporterom postao u kaosu Vijetnamskog rata. U rat je s fotoaparatom krenuo nakon što su mu Vijetkongovci ubili starijeg brata i to ga je iskustvo, profesionalno i privatno, definiralo.

- Vrlo sam oprezan kada odlazim na zadatke. Svjestan sam kako mogu umrijeti bilo kojeg sata, dana, bilo kada. Kad-tad, svi umremo. Zato se oko toga ne zabrinjavam previše. Samo nastavim dalje i odradim svoj zadatak, rekao je Ut.

>>> ‘Naruto protiv Davida Saltera’: Fotograf dobio spor, no majmun će ipak unovčiti svoj selfie

Upravo je na jedan takav pogibeljan zadatak otišao 8. lipnja 1972. godine, a vratio se s potresnom fotografijom tada devetogodišnje Phan Thị Kim Phúc, koja je potpuno gola i prekrivena opeklinama nastalim uslijed detonacije napam bombom, trčala izbezumljeno u pravcu objektiva Utovog fotoaparata. Gotovo instinktivno, fotografirao je nagu djevojčicu, istovremeno ovjekovječujući stravičnu situaciju u kojoj se zatekao bilježeći stradavanje civila i svu strahotu rata u Vijetnamu. "Napalm djevojčica" fotografija je koja je pratila izvješće AP-a o "pogrešno usmjerenom" napadu napalmom u Trang Bangu, na samom jugu Vijetnama.

-Kroz objektiv sam ugledao nagu djevojčicu kako bježi od crnog gustog dima. Upitao sam se zašto je potpuno gola? Potom sam ju fotografirao, prisjeća se Ut.

Čim je uočio njezine rane, Ut je odložio fotoaparat, dohvatio vodu, zalio rane i ubacio djevojčicu s nekolicinom jednako prestrašene djece u automobil. Tek kada je medicinskom osoblju ratne bolnice pokazao novinarsku iskaznicu, djeci je pružena pomoć.

-Rekao sam im, ja sam novinar. Fotografije će biti posvuda. Potom su se zabrinuli i odmah je primili. Nakon toga otišao sam u Sajgon, razviti film i poslati fotografije AP-u, prepričava Ut.

Po završetku rata u Vijetnamu, Ut se preselio u SAD i nastavio raditi za AP. Fotografirao je različite osobe i događaje, O.J. Simpsona, Paris Hilton, ali ostat će zapamćen upravo po fotografiji Phan Thị Kim Phúc. Ona je također zauvijek napustila Vijetnam i danas je odrasla žena koja živi u Kanadi. Nick i Phan ostali su povezani. Posjetio je njezinu obitelj tjedan dana nakon napada, a njezini roditelji bili su mu beskrajno zahvalni jer je njihovoj kćeri spasio život.

25. travanj 2024 08:56