Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: 10 ambicioznih tvrtki spremnih za izlazak na tržište kapitala

03. Siječanj 2019.

Nakon što su završile dvogodišnji program koji je pokrenula Londonska burza, tri su tvrtke – Span, Tokić i Novi Agrar – prihode u prosjeku povećale za 48 posto, a broj zaposlenih za 45 posto. U programu je još sedam hrvatskih tvrtki za koje je Londonska burza procijenila da su stabilne, da rastu i imaju kvalitetnu bilancu pa su kandidati za izlazak pred investitore na tržištu kapitala. Kojih se to 10 ambicioznih tvrtki sprema za izlazak na tržište kapitala istražila je Željka Laslavić.

Unatoč ukidanju doprinosa zaštite zdravlja na radu tvrtke zapravo neće ništa dobiti jer se taj novac u praksi i do sada tretirao kao doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje (koje je sad uvećano za 1,5 posto), a ne za zaštitu na radu. Naš Edis Felić donosi priču o tome kako je HZZO nenamjenski potrošio dvije milijarde kuna za zaštitu na radu.

Poduzetnicima je najčešći problem kompleksan pravni okvir s kojim se susreću prvi put te mnoga pravila tijekom provedbe projekata EU koja nisu dovoljno jasna. Stoga rade pogreške koje ih dovedu do financijskih korekcija odnosno povrata, pa se tako u Hrvatskoj vraća svaki deseti euro od ionako nevelikih povučenih sredstava EU. O tome je s Anom Fresl, osnivačicom i direktoricom tvrtke Projekt jednako razvoj, inače stručnjakinjom za edukaciju, savjetovanje te pripremu i provedbu projekata koji se financiraju iz fondova EU, porazgovala Ana Gavranić.

Kad se IT-jevci osvrnu oko sebe i uoče specifičnu zdravstvenu teškoću, okupe ekipu i ponude rješenje. Tako su u Hrvatskoj nastali pametna narukvica koja nadzire zdravstveno stanje starijih pacijenata, ženski sat koji predviđa dolazak stresa, alat za pomoć disleksičarima, projekt koji omogućuje komunikaciju gluhonijemima i brojne druge zdravstvene aplikacije koje nam u tekstu donosi Vedran Harča.

Što smo još za vas pripremili otkrijte sami u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

26. travanj 2024 21:20