Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: 100 top menadžera mlađih od 40

12. Travanj 2018.

Kako se globalno mijenjaju kompanije i njihove djelatnosti, tako se mijenja i način korporativnog upravljanja, koji više nije centraliziran i vertikalan. No nije svejedno je li neki od naših menadžera s liste stasao u multinacionalki preuzevši međunarodne standarde i korporativnu kulturu ili radi u državnoj kompaniji, u kojoj zadnju riječ još ima politika, je li riječ o naslijeđenim obiteljskim tvrtkama ili pak o novim vlastitim biznisima. Pregled sastavile Željka Laslavić i Ana Gavranić.

Jamstva: Vlada izdala iznuđena jamstva od 18,8 milijardi kuna

Najnoviji prijedlog o jamstvenom fondu za brodogradnju drugi je pokušaj Martine Dalić koja je još 2011. najavljivala fond težak milijardu kuna, koji nije zaživio. I Vrdoljak je 2013. kao ministar osnivao fond za prerađivačku industriju, no i taj je zamro bez većih rezultata. Zato Vlada jamči naveliko, otkriva Tin Bašić.

>>> Miodrag Šajatović: Plenković ostaje bez alibija da nema političku snagu za reforme

Ariana Vela: Hrvatska ima javnu upravu koja ne zna iskoristiti sredstva EU

Isti novinar razgovarao je s Arianom Velom, jednom od najpoznatijih hrvatskih konzultantica za Europsku uniju, vlasnicom tvrtke odnosno obrta EU projekti te istoimenog učilišta. U javnim istupima ne štedi državnu birokraciju zbog sporosti i neučinkovitosti, ali jednako tako šalje upozorenje svima koji su dobili novac Europske unije da bi ga mogli izgubiti ne budu li poštovali obveze iz ugovora.

Dogovor: Vlada sretna što Rusi i Ameri preuzimaju Agrokor

Novi model korporativne strukture jamstvo je da ubuduće nitko neće moći dokučiti tko su stvarni Agrokorovi vlasnici. Udjele će moći kupovati tko god hoće i ima dovoljno novca: ruski oligarsi, američki lešinarski fondovi, splitski Tommy ili, zašto ne, Ivica Todorić. A mi u Hrvatskoj to ćemo doznati samo ako nam sami budu željeli reći, piše Manuela Tašler.

>>>Novi broj Lidera: Tommy – Nagodba onemogućuje preuzimanje Konzuma, dokapitalizacija Francka na čekanju

Tommy: Nagodba onemogućuje preuzimanje Konzuma, dokapitalizacija Francka na čekanju

Najveća dalmatinska tvrtka kontinuirano raste i ide u akvizicije. Krizu u Agrokoru Tomislav Mamić vidio je kao novu priliku, i dalje je zainteresiran za Konzum u slučaju bilo kakvih realnih mogućnosti. A o raspletu u Agrokoru ovisi i dogovoreni ulazak u Franckovu vlasničku strukturu, otkriva Aleksandar Tešić.

Klinička ispitivanja:  Jednostavnije procedure omogućile bi biznis vrijedan 400 milijuna eura

U Ministarstvu zdravstva proučavaju modele Mađarske i drugih zemalja u regiji koje bolje privlače klinička ispitivanja. Ako se skrati procedura odobravanja, mogli bismo udeseterostručiti vrijednost tog biznisa, piše Sergej Abramov.

Kako je izgledala modernizacija luskuznog modnog brenda Gucci, na što lideri trebaju usmjeriti energiju pri traženju talenata, koje su manjkavosti novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

20. travanj 2024 03:57