14. lipanj 2017.

U novom broju Lidera: Agrokor na sudu - 20 mogućih razloga za tužbe

U Sberbanku, koji kreditira Agrokor s 1,1 milijardu eura, ali i u drugoj velikoj ruskoj banci VTB-u, koja je također dala 300 milijuna eura kredita, već rade na pokretanju tužbe protiv Hrvatske u Washingtonu, otkriva Edis Felić.

Najopasnije tužbe za državnu blagajnu mogle bi biti one koje bi ruske i druge strane banke zbog ‘lex Agrokora‘ podignule na Arbitražnom sudu u Washingtonu na temelju bilateralnih međudržavnih ugovora o poticanju i zaštiti ulaganja, upozorava se u tekstu u kojem je Felić detektirao 20 mogućih razloga za tužbu Agrokora.

>>>Novi broj Lidera – Rererestrukturiranje: Na redu novi neuspješan pokušaj izvlačenja HŽ-a

O tome kako je neprirodnom koalicijom Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a pokazao  osobnu snagu, piše Ksenija Puškarić. Najveći test koalicije,donošenje proračuna,mogao bi proći elegantno jer HDZ-ovi partneri ne drže resore koji trebaju suludo upumpavanje novca da bi sustavi funkcionirali , zaključuje Puškarić. Vanja Figenwald, pak, piše o tome kako Britanci spremaju mnogo neprirodniju koaliciju nego što je to ona između HDZ-a i HNS-a.

Svaki frizerski salon može uvesti  industriju 4.0, poručuje dr.sc. Nedeljko Štefanić, voditelj radne skupine za digitalizaciju industrije u velikom inervjuu. Štefanić između ostaloga otkriva i kako bi projekt ‘LEAN Vlada 4.0‘. trebao hrvatsku vladu učiniti konkurentnom i digitaliziranom.

Država producira sve više besplatnih podataka. Nekadašnja uzrečica ‘tko ima informaciju, ima moć‘ danas je promijenjena. Svi imamo milijarde informacija, samo rijetki znaju kako ih iščitati i iz njih izvući korist. A korist ostvaruju i korisnici, koji mogu kupiti prerađene podatke i upotrijebiti ih za učinkovitije poslovanje. Na tragu te spoznaje Bašić  upozorava kako ’otvoreni podaci’ mogu biti prilika za zaradu kako prodavačima, tako i kupcima novih informacija.

Vedran Antoljak i Mirjana Samardžić Novoselec otkrili su Vanji Figenwaldu zašto su Razbor pripojili Sense Consultingu, a Kata Pranić profilira je poduzetnika Nikolu Rakića, koji tvrdi da su za uspješnu proizvodnju pršuta potrebne dvije godine ulaganja prije negoli se počne zarađivati.

U novom broju Lidera saznajte i pozadinu priče iza nekretninskog sloma španjolske banke Banco Popular, kao i kako se moćni svjetski brendovi žele dokazati u segmentu zdravstva.

Posebni ovotjedni prilog, Agencijsko bilo, osim niza zanimljivih tekstova o trendovima iz svijeta oglašavanja, sadrži i rang listu 100 najvećih hrvatskih oglasnih kompanija.