Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Bitcoin – Novi biznisi u Hrvatskoj na krilima strelovitog rasta

13. Prosinac 2017.

Bitcoinmania dosegnula je povijesni vrhunac. Dok se prije samo dva mjeseca procjenjivalo da bi cijena najpoznatije kriptovalute u najboljem slučaju mogla doseći šest tisuća dolara do kraja godine, ona je već početkom prosinca premašila psihološku granicu od deset tisuća dolara, u jednom trenutku dosegla nevjerojatnih 19 tisuća, da bi sada oscilirala na nekih 16 tisuća dolara. No situacija bi u vrijeme izlaska ovog teksta, koji je napisala  Matilda Bačelić, mogla biti sasvim drugačija nego dan prije, u vrijeme njegova pisanja. Činjenica i disclaimer koji treba staviti odmah na početku jest da je ulaganje u kriptovalute ekstremno rizično zbog volatilnosti, da nema nikakve zaštite i da su sigurnosni rizici jako visoki s obzirom na česte krađe valute koja se digitalno stvara i čuva (u online novčaniku) te hakerske napade na burze kriptovaluta.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

Bez obzira na rizičnost, ili baš zato, rast vrijednosti bitcoina donio je nove poduzetničke priče. Osim klasičnih ‘rudara‘, Hrvatska ima portal, brokersku kuću koja nudi financijske izvedenice na kriptovalute, mjenjačnicu, burzu...

Premda je mnogo onih koji profitiraju od kriptovaluta, tamo gdje ima novca, korisnika i interesa ima i prijevara. Trenutačno su se najviše manifestirale u tzv. ICO-ima, inicijalnim ponudama novčića odnosno kriptovalute (tokena), odnosno alternativnim oblicima prikupljanja investicija. To naravno ne znači da su svi ili većina ICO-a prijevare. Česta su hakiranja i sigurnosni propusti jer je tehnologija još mlada, a počelo se vrtjeti mnogo novca.

Detaljnije o ovoj temi, kao i brojne druge zanimljivosti, pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

16. travanj 2024 11:30