25. srpanj 2019.

U novom broju Lidera čitajte kako podići plaće i kako će euro ministre sputati u kadroviranju

Novi broj ljetnog Lidera donosi sve o investicijskom kapitalu na kojem sjedimo. Kad bi se, hipotetski, odmah upogonio sav raspoloživi kapital u Hrvatskoj, možemo ustvrditi da bi investicijski val od 116 milijardi kuna pokosio sve pred sobom. Saznajte više o investicijskom potencijalu Hrvatske u temi broja koju je napisao Tin Bašić.

AKTUALNO Kako podignuti plaće bez smanjenja poreznih stopa?

Iako vlast tvrdi da je u prva tri kruga porezno rasterećenje dosegnulo 6,6 milijardi kuna, izračun poslodavaca pokazuje da unatoč svim ‘rasterećenjima‘ porezna presija raste – s 33 posto u vrijeme Martine Dalić na današnjih 37 posto. Dvojbu kako povećati plaće bez rezanja poreznih stopa Marić rješava pomalo alanfordovski – poreznim rasterećenjem povećava poreznu presiju. To, doista, malo komu uspijeva, piše Gordana Gelenčer.

POLJOPRIVREDA OPG-ovi su postali kočnica rastu proizvodnje hrane

Godišnja poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj vrijedi 14 milijardi kuna, što je, kažu poljoprivredni proizvođači, 44 posto prijeratne, no zabrinjava što se unatoč velikim državnim (i europskim) ulaganjima svake godine sve više smanjuje. Toga je, sigurno, svjesna i nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Jedan od razloga jest, navodi Edis Felić, to što u Hrvatskoj ima premalo ‘lokomotiva‘, a previše malih OPG-ova.

INTERVJU Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja

Cijela jedna upravljačka razina po novome neće biti imenovana, nego birana na javnim natječajima. Pomoćnici ministara više neće biti dužnosnici, već državni službenici, što znači da samo ministri i državni tajnici ostaju u kategoriji dužnosnika, ispričao je Zvonimir Savić Liderovu novinaru Vanji Figenwaldu do kakvih će to promjena dovesti uvođenje eura.

KOMPANIJA Decentia

Prije četiri godine Decentia je imala 50 milijuna kuna prihoda, a ove godine Tomić očekuje 180 milijuna kuna. Lanac malih kvartovskih trgovina odsad će povećavati kvadrature na lokacijama u Zagrebu kako bi s jednakim brojem ljudi povećao promet. Pročitajte što je u ugodnom razgovoru s vlasnikom i predsjednikom Uprave Decentije Matom Tomićem saznala Liderovka Željka Laslavić.

TEHNOPOLIS Mikrouredi u uredu

Navodno uredskim kolegama smeta slušati tuđe razgovore jednako kao što ih muči to što nemaju kamo pobjeći razgovarati u miru. Domislili su se zato dizajneri pa poslodavcima nude brzu ugradnju telefonskih govornica, sve radi zaštite privatnosti i podizanja produktivnosti. Telefonske govornice oživjele su i na javnim prostorima, i to opremljenije nego ikada, sa samo jednim nedostatkom u usporedbi s originalom – nemaju telefon. Sve o mikrouredima pročitajte u tekstu Vanje Figenwalda.

LJETNI LIDER PLUS Kompilacija članaka iz rubrike Poslovna znanja

Mnogi čitatelji Lidera naknadno se sjete nekog zanimljivog teksta koji su pročitali, ali više ga ne mogu naći. Druga je mogućnost da u žrvnju svakodnevnih obveza ne stignu pročitati tekst iako su to planirali, a kad nađu vremena, taj Lider već je netragom nestao s radnog stola. Zbog takvih situacija odlučili smo tijekom ljeta ponuditi ‘the best off‘, podsjetnik na najzanimljivije, najintrigantnije ili ekskluzivne tekstove objavljene u proteklih godinu dana, od ljeta do ljeta. U ovom broju čitajte izbor tekstova iz rubrike Poslovna znanja.

Potražite još mnogo zanimljivih tema u novom broju tiskanog i digitalnog Lidera.