Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte o lošim prognostičarima BDP-a i najvećim županijskim poslodavcima

05. Rujan 2019.

Novi broj poslovnog tjednika Lider u temi tjedna donosi analizu o najvećim poslodavcima po županijama. Tko su, brojem zaposlenih, najveći poslodavci po pojedinim županijama te kako kod njih stvari stoje s pronalaženjem potrebnih kadrova. Ukratko, većini je najvećih poslodavaca zajedničko da su u fazi kada trebaju još zaposlenika, a da bi do njih došli prisiljeni su podizati plaće. Iznimka je Lika, gdje su najveći poslodavci državna poduzeća s relativno visokim plaćama i gdje ‘postoji intencija radnika iz privatnog sektora‘ za prelazak k njima. Poslodavce je analizirao Edis Felić.

AKTUALNO Prognoze BDP-a

Priča se da su analitičari nekad prije mnogo bolje pogađali razvoj bedepeovske situacije a da svoje prognoze sada najmanje nakon svake statističke objave dorađuju. Na to upućuje nekoliko mogućih razloga: ili je analitičarima popustila pozornost, zbog čega ‘ofrlje‘ računaju i zaključuju, ili su zbivanja sve manje predvidljiva ili pak živimo u slučajnoj zemlji slučajne ekonomije. Što je istina od toga, saznala je Gordana Gelenčer.

INTERVJU Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte

Ivan Čulo je na neki način specifičan menadžer, jer malo se koji prvi čovjek kompanije može pohvaliti da je u njoj zaposlen više od dvadeset godina, da je radio sve poslove, od šalterskih, preko menadžerskih do one najviše pozicije, predsjednika uprave. Za ovaj razgovor bilo je mnogo povoda, od financijskih rezultata koji rastu iz godine u godinu, zaposleničkih primanja, stimulacija, digitalizacije. A tu je i najvažniji projekt Pošte, novi sortirni centar u Velikoj Gorici vrijednosti 350 milijuna kuna. Kakvi se još planovi kuju u Hrvatskoj pošti, saznala je Aleksandra Brzić.

KOMPANIJA Obitelj Plodinec

Velikogorička obitelj Plodinec vlasnica je tvrtki koje donose 1,2 milijarde kuna prihoda na godinu, od čega polovina otpada na sisački Mlin i pekare. Budući da će Plodinci ovisiti o vlastitoj maloprodaji, a nisu ni ušli u segment zamrznutih proizvoda, propustili su priliku da postanu vodeća domaća pekarska industrija. Zašto je tome tako i zašto već nisu ‘kraljevi kruha‘ saznala je Ksenija Puškarić.

FENOMENI Biznis je strast

Jednom poduzetnik – uvijek poduzetnik, pokazuju primjeri hrvatskih poduzetnika koji su prodali svoje tvrtke te odmah osnovali nove ili su to učinili nakon nekog vremena provedenog radeći za drugog poslodavca. Razlozi za prodaju su razni, a najčešći su zasićenje poslom kojim su se bavili i želja za dokazivanjem u nekoj drugoj industriji, sektoru ili niši. Što radi poduzetnik kad proda tvrtku saznajte u tekstu Kate Pranić.

TEHNOPOLIS Regeneracijska poljoprivreda

Poljoprivreda se vraća u predindustrijsko doba. Umjesto da se daje prednost velikim poljoprivrednim prinosima, koje su omogućila i Nobelom nagrađena otkrića poput pretvaranja atmosferskog dušika u amonijak potreban za izradu gnojiva, danas se sve u poljoprivredi pokušava usmjeriti u stvaranje kružnih tokova obnove prirode. Može li ta nova poljoprivreda nahraniti silne ljude diljem svijeta odgonetnula je Valentina Starčević.

Što još donosi novi broj potražite u digitalnom i u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

23. travanj 2024 12:59