Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera čitajte tko su naši, a globalni pobjednici, o novim porezima i Pošti

08. Kolovoz 2019.

Drugi broj Lidera koji izlazi u vrućem kolovozu donosi kao glavnu temu Globalne pobjednike, ali iz Hrvatske. Možda je teško povjerovati da i mi imamo tvrtke koje drže 10 posto svjetskog tržišta, ili 30 posto kineskog tržišta, ali one postoje i sve o njima piše Kata Pranić.

TRENDOVI Ekonomske anomalije

Osim s tvrdoglavo odsutnom inflacijom i navodnom smrti famozne Phillipsove krivulje (odnos između cikličke nezaposlenosti i inflacije), svijet je odnedavno suočen i s rekordnim udjelom obveznica s negativnim prinosom, neuobičajenim prodorom središnjih banaka u svakodnevnu ekonomiju, ali i općim povlačenjem vrijednosti ugrađenih u temelj tržišne ekonomije kao što je slobodan protok kapitala, robe, usluga i ljudi. Sve o obveznicama s negativnim prinosom i drugim neviđenim čudima donosi Vanja Figenwald.

AKTUALNO Industrija pića

Dodatno porezno opterećenje slatkih pića samo bi još povećalo uvoz! Količinski uvoz voćnih sokova i sokova od povrća lani je rastao za sedam posto, a u prvoj polovini ove godine, i prije no što je počela turistička sezona, već je dosegnuta polovica lanjskog uvoza. Istodobno je vrijednost uvoza pala za čak 20 posto, što jasno pokazuje pod kakvim je pritiskom domaća industrija kojoj ministar Kujundžić pokušava nametnuti veći porez. A tu je još i poskupljenje alkoholnih pića i cigareta. Što se još kuha saznaje Edis Felić.

INTERVJU Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske resurse i korporativne komunikacije A1 Hrvatska

Situacija pri zapošljavanju se potpuno izokrenula. Prije su se kandidati za posao morali dodvoravati meni, a sada se ja moram dodvoravati njima, kaže Skender te time pokazuje kakve su se tektonske promjene dogodile posljednjih godina i kakvi su sve izazovi pred ljudskim resursima. Što još priča Skender, zna Kata Pranić.

KOMPANIJA Hrvatska pošta

Željka Laslavić je istražila kako se dogodila preobrazba Pošte iz državnog siročeta u tvrtku poželjnu za IPO. Koliko su sve tome pridonijela velika ulaganja u digitalizaciju i logistiku i kakva je budućnost Hrvatske pošte i kolika je mogućnost da se njene dionice nađu na Zagrebačkoj burzi čitajte u novom Lideru.

TEHNOPOLIS Robotizirano bilje

Radikalna ideja da bismo životne prostore umjesto tisućljećima oprobanom izgradnjom uskoro mogli podizati uzgajanjem u tehnološki konstruiranoj simbiozi između prirodnih biljaka i umjetnih struktura zvuči toliko bizarno da vjerojatno izaziva podsmijeh čitateljske publike nesklone futurističkim konceptima i ne zabrinjava nimalo građevinski sektor. Koliko u tome ima istine i jesmo li blizu takvoj gradnji istražuje Aleksandar Tešić.

LJETNI LIDER PLUS Kompilacija članaka iz rubrike Poslovna znanja

Mnogi čitatelji Lidera naknadno se sjete nekog zanimljivog teksta koji su pročitali, ali više ga ne mogu naći. Druga je mogućnost da u žrvnju svakodnevnih obveza ne stignu pročitati tekst iako su to planirali, a kad nađu vremena, taj Lider već je netragom nestao s radnog stola. Zbog takvih situacija odlučili smo tijekom ljeta ponuditi ‘the best off’, podsjetnik na najzanimljivije, najintrigantnije ili ekskluzivne tekstove objavljene u proteklih godinu dana, od ljeta do ljeta.

Što još donosi novi broj potražite u srijedu u digitalnom i od četvrtka u tiskanom izdanju poslovnog tjednika Lider.

19. travanj 2024 09:55