Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Elektromobili - Tko će iskoristiti šansu koju nude punionice u novim zgradama

30. Kolovoz 2017.

Do prije nekoliko godina putovanje automobilom na električni pogon od Austrije do odredišta na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je živa muka. Danas je već drukčije premda domaća mreža električnih punionica i dalje zaostaje za Europom. U Hrvatskoj je danas instalirano više od 200 punionica za električna vozila, s malo manje od 300 prodajnih mjesta, odnosno utičnica, najviše u vlasništvu HT-a i HEP-ova Elena. No jednako kao što je EU članicama nametnuo obveze povezane s potrošnjom energije iz obnovljivih izvora, izgledno je da će u sklopu prelaska na niskougljično gospodarstvo prisiliti svoje članice da se pripreme na promjenu pogona u vozilima za masovnu upotrebu. I naprave sve što tim vozilima treba za promet.

EU će uskoro donijeti direktivu prema kojoj svaka nova ili obnovljena zgrada na 10 parkirališnih mjesta mora osigurati jedno s infrastrukturom za ugradnju električne punionice. Neke države već su shvatile potencijal novog biznisa, a Hrvatska mora ubrzano osigurati mrežu punionica kako bi turisti mogli dolaziti i svojim električnim automobilima.

Štoviše, već je u pripremi i europska direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada kojom bi se članicama Unije nametnula obveza da svaka nova ili obnovljena zgrada na svakih 10 parkirališnih mjesta osigura jedno s infrastrukturom za ugradnju električne punionice. O toj direktivi još se raspravlja i članice imaju i neke primjedbe, posebno istočnoeuropske. I Hrvatska je stavila primjedbu na direktivu. Tražila je da se obveza instaliranja infrastrukture za obnovljene zgrade uvede samo za objekte koji prolaze opsežniju obnovu, uključujući radove na elektroinstalacijama.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

25. travanj 2024 00:11