Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Građevinari - Zbog manjka operative do ljeta neće biti sagrađen svaki treći hotel

01. Studeni 2017.

Početkom godine najavljivalo se otvorenje pedeset novih hotela. Divna vijest za turistički sektor, istovremeno noćna mora za građevinski, kojem je problem nedostatka radne snage došao do vrhunca. Građevina više ne može pratiti investicije u turizmu. Od pedeset najavljenih investicija većina se ove godine nekako realizirala, ali za sljedeću godinu građevinci najavljuju ozbiljne probleme. Predviđaju da se od dvadeset do trideset posto projekata koji bi trebali biti gotovi do početka sezone neće dovršiti prema planu.

Ove godine problemi su se rješavali ‘u hodu‘ – hoteli su otvarani i nedovršeni, a propusti su se uklanjali naknadno. No pravo kašnjenje očekuje se dogodine. Problem se može riješiti uvozom stranih radnika i angažmanom stranih tvrtki, a već se govori i o mogućnosti udvostručenja građevinske satnice.

Turistički i građevinski sektor uvelike su međusobno ovisni jedan o drugome, a boluju od iste kronične bolesti. Da nije turizma, građevinski sektor, koji je u posljednjih deset godina krahirao, ne bi više imao nikakvog posla u Hrvatskoj. Procjenjuje se da će ovogodišnji prihod građevinskog sektora iznositi između 12 i 13 milijardi eura, od čega će sedam do osam milijardi biti realizirano od turizma, znači oko dvije trećine ukupnih investicija. Na Jadranu pak oko 90 posto građevinskih projekata otpada na turizam, sektor u kojem se iz godine u godinu povećava potražnja za novim investicijama. Investicijama koje nema tko realizirati.

Pišu: Željka Laslavić i Edis Felić

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

20. travanj 2024 11:24